Obtocz filety w wyjątkowej mieszance i wstaw do lodówki. Sekret kotletów tkwi w 1 dodatku do panierki
Kotlety z kurczaka są smakowitą i nieco lżejszą alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Zamarynuj je w delikatnym cieście na bazie jaj i mleka a przekonasz się, jak pyszne i soczyste może być smażone mięso. Dodatek aromatycznego czosnku jest wisienką na torcie rewelacyjnego przepisu. Kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym polecamy wszystkim smakoszom.
Soczyste kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym najlepiej przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem. Najlepiej, jeśli mięso będzie marynować się przez całą noc. Jeśli soczyste kotleciki chcesz przygotować jeszcze tego samego dnia, zaplanuj leżakowanie w cieście na przynajmniej 1 godzinę.
Przepis na smakowite kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
4 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak usmażyć wyborne kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym?
Przygotuj mięso na kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym. W tym celu filety opłucz, osusz i pokrój wzdłuż na cieńsze plastry. W osobnej miseczce wymieszaj zioła z papryką, solą oraz pieprzem. Uzyskaną mieszanką natrzyj kurczaka z obu stron.
W dużym naczyniu przygotuj marynatę do kurczaka w cieście czosnkowym. Mleko wymieszaj z wodą i mąką pszenną. Następnie dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dopraw masę solą.
Mięso na kurczaka w cieście czosnkowym włóż do naczynia z przygotowaną marynatą. Wymieszaj tak, aby każdy kawałek drobiu był równomiernie pokryty ciastem. Odstaw całość do lodówki pod przykryciem na przynajmniej 1 godzinę.
Po upływie wymaganego czasu przystąp do smażenia kurczaka w cieście czosnkowym. Kawałki mięsa wykładaj na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż kotleciki z obu stron na złocisty kolor. Kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym najlepiej smakują podane tuż po przyrządzeniu. Mamy patent na rewolucyjna marynatę do kotletów schabowych. Aromatyczne mięso na obiad możesz łatwo przygotować w piekarniku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: