Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obtocz filety w wyjątkowej mieszance i wstaw do lodówki. Sekret kotletów tkwi w 1 dodatku do panierki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 29.10.2022 09:55

Obtocz filety w wyjątkowej mieszance i wstaw do lodówki. Sekret kotletów tkwi w 1 dodatku do panierki

kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym
Canva / littleny

Kotlety z kurczaka są smakowitą i nieco lżejszą alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych. Zamarynuj je w delikatnym cieście na bazie jaj i mleka a przekonasz się, jak pyszne i soczyste może być smażone mięso. Dodatek aromatycznego czosnku jest wisienką na torcie rewelacyjnego przepisu. Kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym polecamy wszystkim smakoszom.

Soczyste kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym najlepiej przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem. Najlepiej, jeśli mięso będzie marynować się przez całą noc. Jeśli soczyste kotleciki chcesz przygotować jeszcze tego samego dnia, zaplanuj leżakowanie w cieście na przynajmniej 1 godzinę.

Przepis na smakowite kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki wody

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 łyżka ziół prowansalskich

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)

  • pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak usmażyć wyborne kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym?

Przygotuj mięso na kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym. W tym celu filety opłucz, osusz i pokrój wzdłuż na cieńsze plastry. W osobnej miseczce wymieszaj zioła z papryką, solą oraz pieprzem. Uzyskaną mieszanką natrzyj kurczaka z obu stron.

W dużym naczyniu przygotuj marynatę do kurczaka w cieście czosnkowym. Mleko wymieszaj z wodą i mąką pszenną. Następnie dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dopraw masę solą.

Mięso na kurczaka w cieście czosnkowym włóż do naczynia z przygotowaną marynatą. Wymieszaj tak, aby każdy kawałek drobiu był równomiernie pokryty ciastem. Odstaw całość do lodówki pod przykryciem na przynajmniej 1 godzinę.

Po upływie wymaganego czasu przystąp do smażenia kurczaka w cieście czosnkowym. Kawałki mięsa wykładaj na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Smaż kotleciki z obu stron na złocisty kolor. Kotlety z kurczaka w cieście czosnkowym najlepiej smakują podane tuż po przyrządzeniu. Mamy patent na rewolucyjna marynatę do kotletów schabowych. Aromatyczne mięso na obiad możesz łatwo przygotować w piekarniku.

Canva / ma-no
Canva / ma-no

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: