Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie gęsta fasolka po bretońsku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 29.09.2021 02:00

Idealnie gęsta fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
canva/Darius Dzinnik

Fasolka po bretońsku jest świetnym pomysłem na pożywne danie. By rzeczywiście taka była, nie może być zbyt rzadka. Podpowiemy wam więc, co najlepiej do niej dodać, żeby fasolka po bretońsku była idealnie gęsta.

Fasolkę po bretońsku zaliczamy do dań jednogarnkowych. Jest to więc pełne danie, które gotuje się w jednym naczyniu. Z powodzeniem jest w stanie zastąpić cały obiad. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że domownicy nasycą się tą potrawą, zadbaj o to, by była odpowiednio gęsta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Idealnie gęsta fasolka po bretońsku

Sposobów na zagęszczenie fasolki po bretońsku jest kilka. Po pierwsze pod koniec gotowania możesz do niej dodać 2-3 łyżeczki mąki rozprowadzonej w niedużej ilości zimnej wody. Po wymieszaniu i podgotowaniu sos, w którym znajduje się fasolka stanie się odpowiednio gęsty.

Innym sposobem na zagęszczenie fasolki po bretońsku, a także na dodanie jej smaku jest zasmażka. Na oleju lub maśle przesmaż łyżkę mąki pszennej. Możesz ją nawet lekko zrumienić. Na patelnię wlej trochę płynu z fasolki, a potem całość dodaj do potrawy, wymieszaj i podgotuj.

Jeśli jednak nie chcesz podnosić już kaloryczności fasolki, nie dodawaj do niej żadnych nowych składników. Odłóż tylko kilka łyżek ugotowanej fasoli do miseczki, zblenduj je lub rozgnieć widelcem i ponownie dodaj do garnka z potrawą. Gdy całość wymieszasz i chwilę pogotujesz, okaże się, że fasola jest zawieszona w gęstym sosie.

Jak przygotować fasolkę po bretońsku?

Składniki:

  • 50 dag białej, suchej fasoli

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki oleju

  • 1 cebula

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 30 dag cienkiej kiełbasy

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • mielona papryka

  • sól, pieprz

Fasolę opłucz, zalej dużą ilością zimnej wody, odstaw na noc. Następnego dnia fasolkę odcedź, zalej porcją świeżej wody, zagotuj. Dodaj do niej listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli, gotuj, aż będzie prawie całkowicie miękka.

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju, dodaj do fasolki. Na pozostałym tłuszczu zrumień pokrojony boczek oraz kiełbasę. Również dodaj je do fasoli razem z pomidorami z puszki i koncentratem pomidorowym.

Całość wymieszaj, gotuj ok. 10 minut. Do miseczki przełóż 4-5 łyżek ugotowanej fasoli, rozgnieć je widelcem i ponownie włóż do garnka, zamieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Dopraw ją do smaku papryką, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 5 minut.

Jeśli jesteście wielbicielami fasoli możecie też przetestować inne nasze przepisy z jej dodatkiem. Szczególnie polecamy toskańską zupę z fasolą i cukinią, a także wegańskie burgery z dodatkiem fasoli.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

fasola
fasola

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje, przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram