Dlaczego lepiej nie jeść jajek srebrnymi sztućcami?
Jajkami zajadamy się praktycznie non stop - stanowią bazę ciast, deserów, makaronów i wielu innych potraw. Jeśli twoje ulubione sztućce są wykonane ze srebra, lepiej nie jeść nimi jajek. Metal ten w kontakcie z jajkami sprawia, że nabiał nabiera metalicznego posmaku, a na samych sztućcach pojawia się trudny do wyczyszczenia osad.
Z jajek można przygotować najróżniejsze potrawy, które w większości nie mają negatywnego wpływu na srebrną zastawę stołową. Problemy zaczynają się, gdy zdecydujemy się na bezpośrednie jedzenie jajek srebrem.
Srebrne łyżeczki i widelce prezentują się za każdym razem bardzo okazale na obiadowym stole, dlatego wiele osób chce prezentować je jak najczęściej. Niżej wyjaśniamy, dlaczego lepiej schować je, gdy podane zostaną jajka.
Srebro i jajka
W jajkach zawarte są związki siarki. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczny jajeczny zapach, który jest szczególnie intensywnie wyczuwalny po zepsuciu się jajek. Niestety ich obecność wyklucza również możliwość jedzenia jajek srebrnymi sztućcami.
Gdy metal ten wchodzi w kontakt z jajkiem, wytwarza się siarczek srebra, który dokładnie widoczny jest w formie osadu. Warto przy tym pamiętać, że oczyszczenie z niego zastawy jest bardzo trudne.
Jajka po przekrojeniu srebrem zaczynają również mocno smakować metalem, co zupełnie niszczy przyjemność z jedzenia. Wtedy jedyne, do czego nadają się takie jajka, to zwykłe wyrzucenie do kosza.
Czy jedzenie jajek srebrnymi sztućcami jest szkodliwe?
Naturalnie wiele osób może zacząć zastanawiać się, czy jajka krojone srebrem są w takim razie szkodliwe - nieprzyjemny smak i zapach to przecież częste wyznaczniki szkodliwości. W przypadku jajek nie trzeba się niczego obawiać.
Siarczek srebra w tak niewielkich ilościach nie wywoła problemów ze zdrowiem, dlatego eksperci zalecają jedzenie srebrnymi sztućcami. Dla samych jajek warto mieć mimo wszystko osobny zestaw sztućców, aby zachować komfort posiłku.
Jak wyczyścić srebrne sztućce?
Osad po jajkach na srebrze można próbować usuwać colą - w tym celu trzeba zalać sztućce napojem i pozostawić je w nim na całą noc. Kwas powinien rozpuścić nalot. Po wymoczeniu opłucz sztućce czystą wodą.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile jajek można zjeść w ciągu tygodnia. Ten tekst wyjawia przepis na ekspresowe lane faworki.
Źródło: canva/ValentynVolkov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Wysoki jak góra biszkopt na sodzie bez grama proszku do pieczenia
-
Nieziemsko prosty sposób na placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem
Źródło: shareinfo; houseofsolutions Zapraszamy na nasz Instagram