Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wykwintny kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.01.2022 01:00

Wykwintny kotlet schabowy zapiekany z pieczarkami i serem

Projekt bez tytułu
canva/Inimma-IS

Kotlet schabowy z pieczarkami i serem z piekarnika to pyszne i proste danie, które przygotujesz na obiad w niecałą godzinę. Kotlety w chrupiącej panierce zapieczone z pieczarkami i żółtym serem to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na kotlet schabowy z pieczarkami i serem.

Kotlet schabowy zapieczony z pieczarkami i serem w piekarniku to świetny pomysł na podanie tradycyjnych kotletów w nieco inny sposób. Mięso w panierce smażone na złocisty kolor, następnie pieczone razem z farszem pieczarkowym i plastrami sera jest jeszcze bardziej aromatyczny i sycący.

Danie przygotowuję zarówno na szybki obiad, jak i wizytę gości, czy święta, ponieważ schabowe podane z pieczarkami pod serową chmurką smakują świetnie i wyglądają bardzo apetycznie. To doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów podanych z ziemniakami i ogórkiem.

Do schabowych z pieczarkami i serem podaj ziemniaki tłuczone, puree lub ziemniaki pieczone z ziołami w piekarniku, lekka surówka obiadowa z pomidorów doskonale uzupełni całą potrawę.

Jeśli masz ochotę na schab w lekkim wydaniu- tu poznasz przepis na wyśmienitą pieczeń ze schabu z suszonymi morelami, mięso jest doskonałe zarówno na ciepło, jak i na kanapki z chrzanem i żurawiną.

Przepis na kotlet schabowy z pieczarkami i serem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry schabu

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • mąka pszenna i bułka tarta do panierki

  • olej roślinny do smażenia

  • 500 g pieczarek

  • średnia cebula

  • łyżka masła

  • 8 plastrów żółtego sera, np. Goudy

  • szczypiorek

  • płaska łyżeczka suszonego tymianku

Jak zrobić kotlet schabowy z pieczarkami i serem?

Schab umyj, osusz, rozbij tłuczkiem do mięsa, oprósz solą, pieprzem, odstaw. Pokrój pieczarki, posiekaj cebulkę. Na patelni zeszklij na maśle cebulę, dodaj pieczarki, oprósz tymiankiem, solą, pieprzem i smaż, aż grzyby puszczą wodę, a ta odparuje, odstaw.

Jajka roztrzep w głębokim talerzu, na drugi wsyp mąkę, na trzeci bułkę tartą. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku, bułce tartej, następnie smaż je na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Smażenie kotletów schabowych na oleju

Źródło zdjęcia: canva/grandriver Blachę wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj olejem, kotlety przełóż na blachę, na każdy połóż plaster sera, na górę farsz z pieczarek, przykryj kolejnym plastrem. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz kilka minut, aż ser zupełnie się rozpuści. Kotlety oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: onet/ kuchnia.wp Zapraszamy na nasz Instagram