Dlaczego lepiej nie jeść pomidorów na śniadanie? Mało kto ma świadomość
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinniśmy jeść smacznie i zdrowo. Jednak okazuje się, że spożywanie pomidorów na czczo nie wyjdzie nam na zdrowo. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje.
Pomidory zdrowe, ale czy na śniadanie?
Jedzenie śniadania dostarcza nam energii i wielu wartości odżywczych. To najważniejszych posiłek w ciągu dnia. Jedzenie surowych warzyw na śniadanie powinno być dobrym rozwiązaniem. Jednak okazuje się, że nie do końca tak jest.
Pomidory jedzone na czczo nie są korzystne dla naszego zdrowia. Choć same w sobie są wartościowymi warzywami, które zawierają duże ilości likopenu. To silny najsilniejszy przeciwutleniacz, który zabija wolne rodniki . Te z kolei odpowiadają za procesy starzeniowe.
Dlaczego lepiej nie jeść pomidorów na czczo?
Pomidory zawierają dużo witaminy C, a do tego potas, miedź, mangan, kobalt. Jedzenie pomidorów wspomaga odchudzanie, poprawia funkcje poznawcze i wspiera leczenie cukrzycy. To lubiane warzywo ma też właściwości antynowotworowe. Pomidory mają też działanie orzeźwiające i gaszą pragnienie- doskonałe są jako przekąska podczas upałów.
Jednak okazuje się, że mimo wielu dobroczynnych właściwości, pomidorów nie powinno się jeść na śniadanie. Zawierają one duże ilości tanin, czyli związków roślinnych, które mają właściwości przeciwutleniające. Niestety hamują wchłanianie żelaza. Taniny powodują też wzrost kwasowości w żołądku, stąd już jeden krok do kłopotów.
Nie jedz pomidorów na śniadanie, mogą Ci zaszkodzić
Jedzenie pomidorów na czczo- podrażnia żołądek. To sytuacja szczególnie niebezpieczna dla osób z refluksem i z wrzodami żołądka. Uważać na pomidory powinny też osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe. Pomidory zawierają witaminę K, które może obniżać działanie tych leków.
Pomidorów powinny wystrzegać się osoby, które cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Osoby z anemią też muszą na nie uważać ze względu na to, że jedzenie pomidorów hamuje wchłanianie żelaza. Pisaliśmy o uprawie pomidorów. Informowaliśmy, jak obiera się pomidory w restauracjach.