Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy można mrozić twaróg? Co druga osoba popełnia rażący błąd
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.07.2023 20:31

Czy można mrozić twaróg? Co druga osoba popełnia rażący błąd

None

Mrożenie żywności ma na celu przedłużenie jej przydatności do spożycia. Z upodobaniem kupujemy jedzenie na zapas i wkładamy je do zamrażarki. Okazuje się, że tak samo możemy postąpić z twarogiem, pod warunkiem, że będziemy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Duża cześć osób niestety o nich zapomina.

Mrożenie twarogi chroni go przed zepsuciem

Zamrażanie to bardzo skuteczny sposób stosowany w wielu kuchniach. Dzięki przedłużaniu terminu żywności, oszczędzamy także pieniądze. Choć mrożenie mięsa, warzyw i owoców jest czymś oczywisty, tak mniej typowe produkty mogą przysporzyć nieco trudności Jednym z nich jest właśnie popularny twaróg.

Mrożenie twarogu jest kontrowersyjnym tematem. Niektórzy wolą go wyrzucić, niż ryzykować z podejrzaną procedurą. Uspokajamy- twaróg można mrozić, podobnie jak inne produkty spożywcze. Wystarczy przy tym pamiętać o kilku zasadach.

Bosacka wkurzyła się na producentów czekolady. Nie uwierzysz, o co chodzi

Podstawowe informacje dotyczące mrożenia twarogu

Twaróg jak najbardziej nadaje się do mrożenia. Ujemna temperatura nie wpłynie na jego walory smakowe. Subtelnej zmianie może natomiast ulec konsystencja i tekstura nabiału. Nie ma się o co martwić, jeśli nie przetrzymamy twarogu w zamrażarce zbyt długo.

Zmienione właściwości twarogu nie muszą być problemem. Jeśli po rozmrożeniu wykorzystamy go do potraw na ciepło, fakt ten przestanie być zauważalny. Taki rozmrożony twaróg nada się więc idealnie do pierogów i zapiekanek. Jego smak będzie nie do odróżnienia, od tego świeżego.

Twaróg, który przeznaczamy do mrożenia, musi być pierwszej świeżości. Zleżały produkt lepiej spożytkować na bieżąco. Nabiał, który został otwarty kilka dni wcześniej, nie powinien lądować w zamrażarce. W przeciwnym razie po rozmrożeniu zaczną się na nim błyskawicznie namnażać bakterie.

Najważniejsze zasady dotyczące mrożenia twarogu

W temacie mrożenia twarogu kluczowa jest 1 rzecz. Nabiał nie powinien w zamrażarce spędzić zbyt długiego czasu. W przeciwnym razie, mimo działania ujemnej temperatury, może się on zepsuć. Najlepiej zamrozić go na krótko i wykorzystać przy najbliższej okazji.

Biały ser może być zamrożony przez 1, maksymalnie 2 miesiące. Powinien też znajdować się w hermetycznym opakowaniu. Jeśli przekładamy twaróg do pudełka, musi zostać ono wcześniej starannie umyte. Tym sposobem zminimalizujemy ryzyko zepsucia się produktu.

Twaróg, zanim trafi do mrożenia, powinien zostać odpowiednio schłodzony. Produkt nie może być w temperaturze pokojowej. Najlepiej, jeśli uda nam się go wsadzić na kilkanaście minut do lodówki. Tyle wystarczy, aby zrobił się wystarczająco chłodny.

Twaróg najlepiej jest mrozić w 1 dużym kawałku. Nie rozdrabniaj produktu, gdyż starci wtedy wilgoć. Wysuszony biały ser nie będzie tak smaczny po rozmrożeniu.

Poza tymi specjalnymi zasadami, mrożenie twarogu przebiega podobnie do wszystkich innych wyrobów. Pamiętaj aby opakowanie z serem oznaczyć karteczką ze stosowną datą włożenia go do zamrażarki. Ponadto nie można mrozić jedzenia, które raz już zostało rozmrożone. Teraz wiesz już wszystko o mrożeniu twarogu. Właściwe mrożenie chleba jest dla niektórych czarną magią. Rybę na obiad prosto i szybko rozmrozisz tymi sposobami.

twarów.png
Canva / zlyka2008