Smakosze.pl Porady Dlaczego lepiej nie zbierać wielkich okazów grzybów?
canva/Светлана Зайцева, Getty Images Pro

Dlaczego lepiej nie zbierać wielkich okazów grzybów?

19 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Nie ma lepszego uczucia dla grzybiarza niż zebranie największego okazu swojego ulubionego grzyba. Okazuje się, że duże sztuki nie są najzdrowszym wyborem. Grzyby mają bowiem zdolność do kumulowania metali ciężkich z gleby - spożywanie ich jest bardzo niezdrowe.

Grzyby są obecnie bardzo ważną częścią codziennej diety. Polacy kochają wybierać się na grzybobrania, a pogoda, jaka panuje teraz za oknem, jest idealna dla optymalnego wzrostu grzybów.

W Internecie można znaleźć mnóstwo fotografii szczęśliwych grzybiarzy, którzy chwalą się odkrytymi przez siebie miejscówkami z największymi zdobyczami - eksperci przestrzegają przed zbieraniem wielkich grzybów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Największe grzyby lepiej pozostawić w glebie

Będąc na grzybach, zazwyczaj wybiera się średnie sztuki - jest ich zwyczajnie najwięcej. Małe pozostawia się, aby mogły na przestrzeni kilku następnych dni jeszcze podrosnąć. To największe z nich sprawiają, że serce zaczyna nam bić szybciej.

Niestety, choć takie znalezisko jest bardzo satysfakcjonujące i ciężko powstrzymać się przed jego zebraniem, warto dać sobie chwilę na zastanowienie - według specjalistów są one niezdrowe.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawych informacji kulinarnych, sprawdź, co jeszcze dla ciebie przygotowaliśmy. W tym artykule pokazujemy, jak usmażyć idealne racuchy. Ten tekst poświęcony został recepturze na pyszną domową chałkę.

Metale ciężkie w dużych grzybach

Spora część grzybów kapeluszowych charakteryzuje się zdolnością do gromadzenia metali ciężkich, które znajdują się w glebie. Grzyby w czasie rozwoju kumulują je w sobie podczas zbierania składników odżywczych i wody.

Dodatkowo zanieczyszczenia mogą pochodzić z powietrza. Szczególne ryzyko niosą grzyby zbierane w pobliżu wysypisk śmieci, fabryk czy autostrad. To tam generowane są największe ilości szkodliwych substancji.

W grzybach znaleźć można najczęściej takie metale ciężkie jak kadm, ołów oraz rtęć. Zatrucie nimi jest bardzo niebezpieczne, dlatego lekarze zalecają, aby powstrzymać się przed spożywaniem największych grzybów.

Grzyby

Źródło: canva/Kamchatka

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wypiekibeaty.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy