Niezawodny przepis na idealne racuchy z jabłkami
Racuchy najczęściej przygotowujemy z pokrojonych jabłek, wrzuconych do ciasta. Jeśli zetrzesz owoce na tarce, uzyskasz znacznie gładszą i lepszą konsystencję. Podając takie placuszki do stołu, zachwycisz niejednego smakosza.
Racuchy są daniem nostalgicznym, które to przed laty stanowiło nierzadko podstawowy deser po obiedzie. Dzisiaj smażąc je, możemy wrócić do naszego dzieciństwa i na chwilę się rozmarzyć.
Jeśli gotując je, jabłka po prostu kroisz na mniejsze kawałki i wrzucasz do ciasta, spróbuj poniższej metody. Tarcie jabłek gwarantuje doskonałą konsystencję racuchów, większą chrupkość, a ich wnętrze staje się znacznie bardziej delikatne i kremowe.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na idealne racuchy
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
2 średnie jajka
szklanka ciepłego mleka
2 średnie jabłka
1,5 szklanki mąki pszennej
po pół płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia
olej
Zacznij od wbicia jajek do miski i wlania do niej lekko ciepłego mleka. Miksuj masę, aż delikatnie zwiększy swoją objętość i dodaj do niej mąkę przesianą wraz z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia. Zamieszaj całość.
Odstaw ciasto na bok, aby odpoczęło przez 10 minut. W międzyczasie obierz jabłka ze skórki, umyj je pod bieżącą wodą, wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj je do ciasta i zamieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj na niego porcje ciasta racuchowego za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem lub z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Źródło: canva/gabrielasauciuc, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje