Smakosze.pl
Racuchy wyjdą idealnie

canva/arfo

Niezawodny przepis na idealne racuchy z jabłkami

1 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Racuchy najczęściej przygotowujemy z pokrojonych jabłek, wrzuconych do ciasta. Jeśli zetrzesz owoce na tarce, uzyskasz znacznie gładszą i lepszą konsystencję. Podając takie placuszki do stołu, zachwycisz niejednego smakosza.

Racuchy są daniem nostalgicznym, które to przed laty stanowiło nierzadko podstawowy deser po obiedzie. Dzisiaj smażąc je, możemy wrócić do naszego dzieciństwa i na chwilę się rozmarzyć.

Jeśli gotując je, jabłka po prostu kroisz na mniejsze kawałki i wrzucasz do ciasta, spróbuj poniższej metody. Tarcie jabłek gwarantuje doskonałą konsystencję racuchów, większą chrupkość, a ich wnętrze staje się znacznie bardziej delikatne i kremowe.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na idealne racuchy

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 średnie jajka

  • szklanka ciepłego mleka

  • 2 średnie jabłka

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • po pół płaskiej łyżeczki sody i proszku do pieczenia

  • olej

Zacznij od wbicia jajek do miski i wlania do niej lekko ciepłego mleka. Miksuj masę, aż delikatnie zwiększy swoją objętość i dodaj do niej mąkę przesianą wraz z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia. Zamieszaj całość.

Por

Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu

CZYTAJ DALEJ

Odstaw ciasto na bok, aby odpoczęło przez 10 minut. W międzyczasie obierz jabłka ze skórki, umyj je pod bieżącą wodą, wytnij z nich gniazda nasienne, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj je do ciasta i zamieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj na niego porcje ciasta racuchowego za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj posypane cukrem pudrem lub z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Racuchy

Źródło: canva/gabrielasauciuc, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >

Przepisy

Jajecznica po angielsku na bekonie. Sycące śniadanie na dobry początek dnia

Czytaj więcej >
Jajka na twardo faszerowane pieczarkami

Przepisy

Jajka na twardo faszerowane pieczarkami. Śniadaniowa klasyka, która nigdy się nie znudzi

Czytaj więcej >
Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsza surówka do obiadu z marchewki od Magdy Gessler. Orzeźwiający dodatek

Czytaj więcej >
Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz

Przepisy

Wybitne leczo według receptury Ewy Wachowicz. Smak oszołamia największych smakoszy

Czytaj więcej >
Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików

Przepisy

Najsmaczniejsze marynowane czereśnie do słoików. Pysznie smakują z mięsami i wędlinami

Czytaj więcej >