Smakosze.pl

canva/omyim1637

Pełna smaku i charakteru czernina z dodatkiem wiśni

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Czernina to jedno z tych dań, które budzi skrajne emocje. Jedni uważają ją za przysmak, inni tej zupy nie tkną. Jednak jeśli ktoś nie ma nic przeciwko kaszance, która też zawiera krew, to czerninę z pewnością polubi. Zapraszamy na pełną smaku i charakteru czerninę z dodatkiem wiśni.

Czernina to staropolska zupa zwana też czarną polewką. Jej najistotniejszym składnikiem jest krew, zwykle kaczki lub gęsi , która przesądza o smaku zupy. Czernina jest pożywna, bo oprócz tego, że zawiera krew, gotuje się ją na rosole i wzbogaca w suszone owoce. My proponujemy dorzucić też wiśnie, które uatrakcyjnią jej słodkawy smak i ciemny kolor.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pełną smaku i charakteru czerninę z dodatkiem wiśni

Składniki:

na wywar:

  • 3 gęsie szyje

  • 3-5 gęsich żołądków

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 por

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 2 listki laurowe

  • 1 łyżka cukru

na czerninę:

  • 1 szklanka krwi gęsiej lub kaczej

  • 1 łyżka octu

  • 1 płaska łyżka mąki

  • 50 g rodzynek

  • 100 g suszonych śliwek

  • 150 g mrożonych wiśni

  • 1 jabłko

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka jagód jałowca

  • majeranek

  • tymianek

  • sól, pieprz

mrożone wiśnie
mrożone wiśnie

Źródło zdjęcia: canva/Martina Roth Kunst-Foto-Design

Przygotowanie czerniny

Szyje (mogą być bez skóry) i żołądki opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj, odszumuj. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj na niedużym ogniu ok. godzinę.

Do wywaru dodaj oczyszczoną marchewkę, pietruszkę, seler i por oraz opieczoną na suchej patelni, przekrojoną cebulę. Dorzuć ziarna ziela, pieprzu i listki, dalej gotuj.

Mały rondelek rozgrzej, wsyp cukier, kiedy skarmelizuje, wlej go do gotującego się rosołu. Całość gotuj jeszcze ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Przecedź.

Rodzynki, suszone śliwki i wiśnie bez pestek zalej 1/2 l rosołu, gotuj, aż będą miękkie. Dodaj jałowiec, ziele angielskie, majeranek oraz pokrojone jabłko. Gotuj jeszcze ok. 10 minut, całość zmiksuj.

Krew rozmieszaj z octem i mąką. W garnku zagotuj pozostały rosół. Mieszając, wlewaj do niego cienkim strumieniem krem z dodatkami. Zagotuj.

Dodaj przetarte owoce, zagotuj. Zupę przecedź przez sito, by oddzielić przyprawy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj z kluskami lanymi lub gotowanymi ziemniakami oraz pokrojonymi żołądkami. Udekoruj rodzynkami lub pokrojonymi śliwkami.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smacznapyza.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >