Pełna smaku i charakteru czernina z dodatkiem wiśni
Czernina to jedno z tych dań, które budzi skrajne emocje. Jedni uważają ją za przysmak, inni tej zupy nie tkną. Jednak jeśli ktoś nie ma nic przeciwko kaszance, która też zawiera krew, to czerninę z pewnością polubi. Zapraszamy na pełną smaku i charakteru czerninę z dodatkiem wiśni.
Czernina to staropolska zupa zwana też czarną polewką. Jej najistotniejszym składnikiem jest krew, zwykle kaczki lub gęsi, która przesądza o smaku zupy. Czernina jest pożywna, bo oprócz tego, że zawiera krew, gotuje się ją na rosole i wzbogaca w suszone owoce. My proponujemy dorzucić też wiśnie, które uatrakcyjnią jej słodkawy smak i ciemny kolor.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pełną smaku i charakteru czerninę z dodatkiem wiśni
Składniki:
na wywar:
3 gęsie szyje
3-5 gęsich żołądków
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
kawałek korzenia selera
1 cebula
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2 listki laurowe
1 łyżka cukru
na czerninę:
1 szklanka krwi gęsiej lub kaczej
1 łyżka octu
1 płaska łyżka mąki
50 g rodzynek
100 g suszonych śliwek
150 g mrożonych wiśni
1 jabłko
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka jagód jałowca
majeranek
tymianek
sól, pieprz
Źródło zdjęcia: canva/Martina Roth Kunst-Foto-Design
Przygotowanie czerniny
Szyje (mogą być bez skóry) i żołądki opłucz, zalej zimną wodą, zagotuj, odszumuj. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj na niedużym ogniu ok. godzinę.
Do wywaru dodaj oczyszczoną marchewkę, pietruszkę, seler i por oraz opieczoną na suchej patelni, przekrojoną cebulę. Dorzuć ziarna ziela, pieprzu i listki, dalej gotuj.
Mały rondelek rozgrzej, wsyp cukier, kiedy skarmelizuje, wlej go do gotującego się rosołu. Całość gotuj jeszcze ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Przecedź.
Rodzynki, suszone śliwki i wiśnie bez pestek zalej 1/2 l rosołu, gotuj, aż będą miękkie. Dodaj jałowiec, ziele angielskie, majeranek oraz pokrojone jabłko. Gotuj jeszcze ok. 10 minut, całość zmiksuj.
Krew rozmieszaj z octem i mąką. W garnku zagotuj pozostały rosół. Mieszając, wlewaj do niego cienkim strumieniem krem z dodatkami. Zagotuj.
Dodaj przetarte owoce, zagotuj. Zupę przecedź przez sito, by oddzielić przyprawy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj z kluskami lanymi lub gotowanymi ziemniakami oraz pokrojonymi żołądkami. Udekoruj rodzynkami lub pokrojonymi śliwkami.
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smacznapyza.blogspot