Smakosze.pl
Zupa skandynawska

canva/ivanmateev, Getty Images Signature

Przepis na zupę skandynawską - konkurencję dla polskiej grochówki

16 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa skandynawska jest silnym rywalem klasycznej polskiej grochówki. Dzięki użyciu sporych ilości ziemniaków, grochu oraz wędzonej szynki, zupa jest wyjątkowo sycąca i aromatyczna. Imbir dodatkowo rozgrzewa, więc danie idealnie pasuje do jesiennych chłodów.

Zupa skandynawska to konkurencja dla znanej każdemu Polakowi grochówki. Nasza potrawa składa się głównie z grochu, lecz do północnej wersji dodawane są również ziemniaki, które zagęszczają wywar.

Dzięki nim nie trzeba w żadnym stopniu dodatkowo wsypywać żadnej mąki, czy miksować grochu, ponieważ skrobia z kartofli jest zupełnie wystarczająca, aby stworzyć odpowiednio gęstą konsystencję.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę skandynawską

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków

  • 1/2 szkl. żółtego łuskanego grochu

  • 1/2 pęczka włoszczyzny

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 łyżek oliwy

  • 20 dag szynki drobiowej

  • 6 łyżek prażonej cebuli

  • 2 listki laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • mielony imbir

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków oraz warzyw z włoszczyzny. Pokrój warzywa w równą kostkę. Kartofle podsmaż na oliwie, aż staną się rumiane i uzyskają delikatnie chrupiącą skórkę.

Surówka z kiszonej kapusty

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Przełóż warzywa, podsmażone ziemniaki i groch do dużego garnka. Zalej je około 8 szklankami gorącej wody. Dopraw listkami laurowymi, imbirem, solą, pieprzem oraz zielem angielskim. Gotuj zupę przez 30 minut.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno wraz z szynką i podsmaż na oliwie. Wrzuć je (poza szynką) do gotującej się zupy. Gotuj kolejne 20 minut. Podawaj zupę posypaną szynką, prażoną cebulką oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.

Zupa

Źródło: canva/MelanieMaier, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieta.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >