Przepis na zupę skandynawską - konkurencję dla polskiej grochówki
Zupa skandynawska jest silnym rywalem klasycznej polskiej grochówki. Dzięki użyciu sporych ilości ziemniaków, grochu oraz wędzonej szynki, zupa jest wyjątkowo sycąca i aromatyczna. Imbir dodatkowo rozgrzewa, więc danie idealnie pasuje do jesiennych chłodów.
Zupa skandynawska to konkurencja dla znanej każdemu Polakowi grochówki. Nasza potrawa składa się głównie z grochu, lecz do północnej wersji dodawane są również ziemniaki, które zagęszczają wywar.
Dzięki nim nie trzeba w żadnym stopniu dodatkowo wsypywać żadnej mąki, czy miksować grochu, ponieważ skrobia z kartofli jest zupełnie wystarczająca, aby stworzyć odpowiednio gęstą konsystencję.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę skandynawską
Składniki:
6 średnich ziemniaków
1/2 szkl. żółtego łuskanego grochu
1/2 pęczka włoszczyzny
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
20 dag szynki drobiowej
6 łyżek prażonej cebuli
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
mielony imbir
sól
pieprz
natka pietruszki
Zacznij od umycia i obrania ziemniaków oraz warzyw z włoszczyzny. Pokrój warzywa w równą kostkę. Kartofle podsmaż na oliwie, aż staną się rumiane i uzyskają delikatnie chrupiącą skórkę.
Przełóż warzywa, podsmażone ziemniaki i groch do dużego garnka. Zalej je około 8 szklankami gorącej wody. Dopraw listkami laurowymi, imbirem, solą, pieprzem oraz zielem angielskim. Gotuj zupę przez 30 minut.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno wraz z szynką i podsmaż na oliwie. Wrzuć je (poza szynką) do gotującej się zupy. Gotuj kolejne 20 minut. Podawaj zupę posypaną szynką, prażoną cebulką oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Źródło: canva/MelanieMaier, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kobieta.interia.pl