Smakosze.pl

canva/ivanmateev, Getty Images Signature

Przepis na zupę skandynawską - konkurencję dla polskiej grochówki

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Zupa skandynawska jest silnym rywalem klasycznej polskiej grochówki. Dzięki użyciu sporych ilości ziemniaków, grochu oraz wędzonej szynki, zupa jest wyjątkowo sycąca i aromatyczna. Imbir dodatkowo rozgrzewa, więc danie idealnie pasuje do jesiennych chłodów.

Zupa skandynawska to konkurencja dla znanej każdemu Polakowi grochówki. Nasza potrawa składa się głównie z grochu, lecz do północnej wersji dodawane są również ziemniaki, które zagęszczają wywar.

Dzięki nim nie trzeba w żadnym stopniu dodatkowo wsypywać żadnej mąki, czy miksować grochu, ponieważ skrobia z kartofli jest zupełnie wystarczająca, aby stworzyć odpowiednio gęstą konsystencję.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na zupę skandynawską

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków

  • 1/2 szkl. żółtego łuskanego grochu

  • 1/2 pęczka włoszczyzny

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 5 łyżek oliwy

  • 20 dag szynki drobiowej

  • 6 łyżek prażonej cebuli

  • 2 listki laurowe

  • 5 ziarenek ziela angielskiego

  • mielony imbir

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków oraz warzyw z włoszczyzny. Pokrój warzywa w równą kostkę. Kartofle podsmaż na oliwie, aż staną się rumiane i uzyskają delikatnie chrupiącą skórkę.

Przełóż warzywa, podsmażone ziemniaki i groch do dużego garnka. Zalej je około 8 szklankami gorącej wody. Dopraw listkami laurowymi, imbirem, solą, pieprzem oraz zielem angielskim. Gotuj zupę przez 30 minut.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj drobno wraz z szynką i podsmaż na oliwie. Wrzuć je (poza szynką) do gotującej się zupy. Gotuj kolejne 20 minut. Podawaj zupę posypaną szynką, prażoną cebulką oraz świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.

Zupa

Źródło: canva/MelanieMaier, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieta.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]