Smakosze.pl
Chałka

canva/Michal Rotem, Getty Images

Prosty przepis na domową chałkę

29 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Chałka stała się niejakim reliktem przeszłości - dzisiaj mało kto o niej pamięta, lecz dawniej była bardzo popularna. Jeśli chcesz ponownie spróbować jej smaku, upiecz ją sam. Dzięki temu powrócisz we wspomnieniach do dzieciństwa.

Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, w której spożywana jest w czasie szabatu i świąt jako pieczywo rytualne. Zaadoptowaliśmy ją do swojej kultury i zmieniliśmy jej smak na bardziej słodki i delikatny.

Poniższa receptura pozwala uzyskać puszystą i aromatyczną słodką drożdżową chałkę, która podczas pieczenia wypełnia całe mieszkanie wspaniałym zapachem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na domową chałkę

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml letniej wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 60 g masła

  • 70 g cukru

  • szczypta soli

  • 1 jajko 

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej

  • 40 g masła

  • 30 g cukru

Do miski wlej ciepłe mleko, wsyp do niej 1 łyżkę cukru, drożdże i 4 łyżki mąki. Zamieszaj i odstaw na 15 minut, aby rozczyn mógł zacząć pracować. Resztę mąki wsyp do dużej miski wraz z cukrem i solą.

Naleśniki z jabłkami

Przepyszne naleśniki z jabłkami - prosty przepis na śniadanie

CZYTAJ DALEJ

Dodaj do niej jajko, masło, zaczyn. Zacznij wyrabiać ciasto mikserem lub robotem kuchennym z nakładką do zagniatania ciasta. Miksuj masę przez 3 minuty. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę zagnieć ze sobą i wstaw ją do lodówki.

Ciasto zagnieć i podziel na 3 części. Uformuj z nich wałki. Na blaszce do pieczenia z pergaminem połóż wałki i zapleć warkocz. Odstaw chałkę na 30 minut do wyrośnięcia. Posyp ją kruszonką i piecz przez 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Chałka

Źródło: canva/Nataly Hanin, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: domowe-wypieki.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czym Monika Mrozowska podaje pierogi. Cudowny, aromatyczny farsz

Czytaj więcej >

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >