Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-17T071317.561

canva/piyato

Nietypowa jajecznica po irańsku ze słodką niespodzianką

17 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Najpopularniejsza jajecznica to ta na boczku albo z cebulą i szynką. A jedliście już jajecznicę na słodko? Choć brzmi zaskakująco, smakuje naprawdę dobrze. Proponujemy wam nietypową jajecznicę po irańsku ze słodką niespodzianką.

Jajecznica to jedno z najszybszych dań, jakie można przygotować na śniadanie. Jest pożywna i ma tę przewagę nad kanapkami, że rano przyjemnie rozgrzewa.

Wersji jajecznic jest naprawdę dużo. Różnią się dodatkami i stopniem ścięcia jaj. Polska wersja jajecznicy zwykle ma dodatek wędlin i cebuli. Lecz z dodatkiem papryki czy pomidorów też jest chętnie zjadana.

My namawiamy do spróbowania jajecznicy po irańsku, z dodatkiem daktyli. Daktyle to popularny składnik arabskiej kuchni. Zawierają dużo cukru i cennego błonnika. Dlatego danie z ich dodatkiem warto zjeść np. po porannym treningu. Zregeneruje siły i doda energii na resztę dnia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na nietypową jajecznicę po irańsku ze słodką niespodzianką

Składniki na 1 porcję:

  • 2 jajka

  • 2 daktyle

  • szczypta soli

  • łyżeczka masła

Zupa skandynawska

Przepis na zupę skandynawską - konkurencję dla polskiej grochówki

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie jajecznicy z daktylami

Jajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli, lekko zamieszaj. Daktyle obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki.

Na patelni rozpuść masło. Wlej rozmieszane jajka, posyp daktylami. Delikatnie mieszając, usmaż tak jak lubisz. Jedz np. z chlebem albo z kanapką z żółtym serem. Smacznego!

daktyle

daktyle

Źródło zdjęcia: cana/baibaz

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: conaobiadprzepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z dodatkiem śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa czosnkowa na rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Buraczki z papryką

Czytaj więcej >
Kapusta z grochem i grzybami

Przepisy

Prosty przepis na kapustę z grochem i grzybami

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Zupa pomidorowa z dodatkiem soku z ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Czytaj więcej >