Nietypowa jajecznica po irańsku ze słodką niespodzianką
Najpopularniejsza jajecznica to ta na boczku albo z cebulą i szynką. A jedliście już jajecznicę na słodko? Choć brzmi zaskakująco, smakuje naprawdę dobrze. Proponujemy wam nietypową jajecznicę po irańsku ze słodką niespodzianką.
Jajecznica to jedno z najszybszych dań, jakie można przygotować na śniadanie. Jest pożywna i ma tę przewagę nad kanapkami, że rano przyjemnie rozgrzewa.
Wersji jajecznic jest naprawdę dużo. Różnią się dodatkami i stopniem ścięcia jaj. Polska wersja jajecznicy zwykle ma dodatek wędlin i cebuli. Lecz z dodatkiem papryki czy pomidorów też jest chętnie zjadana.
My namawiamy do spróbowania jajecznicy po irańsku, z dodatkiem daktyli. Daktyle to popularny składnik arabskiej kuchni. Zawierają dużo cukru i cennego błonnika. Dlatego danie z ich dodatkiem warto zjeść np. po porannym treningu. Zregeneruje siły i doda energii na resztę dnia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na nietypową jajecznicę po irańsku ze słodką niespodzianką
Składniki na 1 porcję:
2 jajka
2 daktyle
szczypta soli
łyżeczka masła
Przygotowanie jajecznicy z daktylami
Jajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli, lekko zamieszaj. Daktyle obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozpuść masło. Wlej rozmieszane jajka, posyp daktylami. Delikatnie mieszając, usmaż tak jak lubisz. Jedz np. z chlebem albo z kanapką z żółtym serem. Smacznego!
Źródło zdjęcia: cana/baibaz
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: conaobiadprzepisy