Smakosze.pl Produkty Dlaczego nie powinno się zbierać mleczaja wełnianki?
wikimedia.org/Jerzy Opioła, CC BY-SA 3.0

Dlaczego nie powinno się zbierać mleczaja wełnianki?

29 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Grzyb o nazwie mleczaj wełnianka bardzo przypomina rydza, czyli okaz, który jest uwielbiany przez fanów grzybów. Niestety, wełnianka jest zaliczana do grzybów trujących. Po zjedzeniu wywołuje mdłości oraz biegunkę.

Grzyby podczas zbierania wywołują w nas wiele radości, jednak jeszcze większą przyjemność można odczuć, gdy w końcu zjada się owoce swojej pracy. Dobrze przygotowane grzyby podkreślają smak dań i wynagradzają pracę podczas zbierania.

Niestety ogromnym mankamentem grzybów jest ryzyko, jakie towarzyszy ich jedzeniu. Mnóstwo gatunków wygląda do siebie bardzo podobnie i część z nich może okazać się trująca - tak jak jest w przypadku rydza i mleczaja wełnianki.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Grzyb, który wygląda jak rydz

Mleczaj wełnianka rośnie w całej Europie i jest zaliczany, przynajmniej w większości krajów, do grzybów trujących. Największym problemem tego okazu jest jego podobieństwo do uwielbianego rydza.

Po zjedzeniu wełnianki na surowo odczuwa się nudności, wymioty oraz biegunkę, dlatego pod żadnym pozorem nie wolno spożywać go bez obróbki termicznej. Co ciekawe, niektóre kraje uznają go za jadalnego.

Mieszkańcy krajów skandynawskich cenią wełniankę kiszoną, jak i ugotowaną, a w Rosji, Bułgarii, Ukrainie i Białorusi jest wręcz uważany za grzyba jadalnego. Znany jest pod nazwami, takimi jak: bedłka wełniana, jelonek, rydz koński, czy rydz fałszywy.

Cechy charakterystyczne mleczaja wełnianki

Pierwsze okazy można znaleźć już od początku lipca, głównie pod brzozami, z którymi wchodzą w mykoryzę. Jego kapelusz potrafi osiągnąć nawet 15 centymetrów średnicy, a trzon wysokość od 4 do 8 centymetrów.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia, po których zmarło niemowlę w niemieckim szpitalu. Ten tekst poświęcony został doskonałej recepturze na zapiekanego w serowo-śmietanowym sosie kalafiora.

Jak podaje portal wideo.wp.pl, mleczaj jest stosunkowo często mylony z innymi gatunkami, jak mleczaj piekący oraz mleczaj najostrzejszy . Gatunki te są jednak w Polsce rzadkie.

Jeśli więc zobaczysz na swojej drodze grzyba podobnego do rydza, lepiej go nie zbierać, o ile nie ma się doświadczenia. Jeśli chcesz ryzykować, jedz go jedynie po obróbce termicznej.

Projekt bez tytułu - 2021-06-29T131938.037
undefined

Źródło: Anastasia Collection Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: wideo.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy