Smakosze.pl Produkty Dlaczego powinno się dodawać chilli do kawy?
canva/Zelelf, Getty Images

Dlaczego powinno się dodawać chilli do kawy?

22 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Kubkiem świeżo zaparzonej aromatycznej kawy zaczynają dzień miliony ludzi na całym świecie - dopiero po wypiciu mogą przejść do swoich obowiązków. Aby zwiększyć energetyzujące właściwości napoju, warto dodać do niego nieco chilli. Ostra przyprawa rozgrzewa, pobudza, poprawia trawienie i ułatwia w koncentracji.

Kawa towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat i jest jedną z najczęściej stosowanych używek na naszej planecie. Dzięki zawartości kofeiny, ziarna kawy stały się jednym z najważniejszych produktów spożywczych.

Sposobów na zaparzenie oraz podanie tego napoju jest wiele, lecz dzisiaj zajmiemy się jednym z nich. Połączenie kawy i chilli spodoba się szczególnie osobom aktywnym, które chcą czerpać z życia jak najwięcej.

Jak działa chilli z kawą?

Zima jest okresem, w którym metabolizm sporej części z nas zwalnia, a nasze organizmy zaczynają odkładać tkankę tłuszczową. Kawa z chilli nie tylko doskonale pobudza, lecz także przyspiesza metabolizm.

Jak czytamy na portalu sekrety-zdrowia.org, papryczka chilli posiada kapsaicynę, która usprawnia metabolizm aż o około 25%. Regularne przyjmowanie przyprawy może więc ułatwić proces chudnięcia.

Przygotowując taki napój w domu, pamiętaj o używaniu najlepszych ziaren kawy, jakie akurat masz pod ręką. Słabej jakości kawa jest kwaśna, niesmaczna i nawet dodanie chilli nie uratuje jej smaku ani aromatu. Polecamy wrzucenie do napoju także innych przypraw, aby uzyskać napar o oszałamiającym zapachu.

Przepis na kawę z chilli

Składniki:

  • podwójne mocne espresso z ulubionego gatunku kawy

  • pół łyżeczki chili w proszku

  • pełnotłuste mleko

  • cukier

  • szczypta cynamonu

  • szczypta suszonego imbiru

  • odrobina kakao

Zacznij od zaparzenia kawy metodą, z którą jesteś najlepiej obeznany. Ważne, aby gotowy napar był esencjonalny, wyrazisty i mocny - w innym wypadku reszta składników może zakryć swoim smakiem samą kawę.

Przelej gorący napar do rondelka, wsyp cynamon, imbir, kakao oraz cukier wedle własnego uznania. Postaw go na gazie i podgrzewaj przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Przelej płyn do kubka, zalej mlekiem i ozdób szczyptą chilli z wierzchu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pobudzającą kawę z odrobiną kurkumy i goździków. Ten tekst wyjawia, dlaczego kawa jest coraz droższa.

Kawa

Źródło zdjęcia: canva/tab1962

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zdrowie.wprost.pl; sekrety-zdrowia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy