Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem

Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem

Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe
canva/ildipapp

Czekoladowe specjały skuszą niejednego smakosza. Trudno bowiem odmówić sobie wilgotnego i delikatnego wypieku, który wprost rozpływa się w ustach. Przygotowane z dodatkiem ziemniaków ciasto właśnie takie będzie. Wypróbujcie je koniecznie — zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Sprawdzone przepisy na ciasta z czekoladą zawsze są w cenie. Nieważne czy będzie to sernik Izaura, czy deser przyrządzony bez pieczenia — każde z nich z pewnością ucieszy waszych gości. Jeżeli macie pod ręką ziemniaki możecie pokusić się o przygotowanie wypieku z ich dodatkiem. Wyjdzie wyjątkowo wilgotny i pyszny.

Przepis na ziemniaczane ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto:

  • 200 g ugotowanych ziemniaków

  • 3 jaja

  • 200 g cukru pudru

  • 150 g miękkiego masła

  • 175 g mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • 50 g gorzkiej czekolady

Składniki na polewę czekoladową:

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 200 g śmietany kremówki 30%

  • 30 g cukru pudru

Przygotowanie ciasta:

Ugotowane ziemniaki dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem. Można je również zblendować. Wrzucamy je do miski i dodajemy do nich cukier puder oraz 100 g masła. Składniki starannie łączymy przy pomocy miksera.

Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy je w szklanej misce wraz z pozostałym masłem. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuszczamy jej zawartość w kąpieli wodnej.

Dokładnie mieszamy, aż czekolada i masło się połączą, a następnie odstawiamy masę do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Chłodny krem czekoladowy mieszamy z masą ziemniaczaną.

Stopniowo dodajemy jaja, a potem mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy do czasu, aż się połączą. Tortownicę o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Przenosimy do niej ciasto i pieczemy je przez 45 minut.

Przygotowanie polewy:

Śmietanę podgrzewamy w rondelku. Wrzucamy do niej kostki czekolady i cukier puder. Dokładnie mieszamy — chcemy, by czekolada sprawnie się rozpuściła i połączyła z pozostałymi składnikami.

Przygotowaną masą polewamy ciasto. Możemy je dodatkowo posypać skórką pomarańczową lub migdałami. Podajemy do kawy. Smacznego.

Ciasto czekoladowe na talerzu
Ciasto czekoladowe uświetni niejedno spotkanie

Źródło zdjęcia: canva/Gokcemim

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram