Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
Gołąbki z kapusty można dusić lub zapiekać. Wcześniej zwykle zalewa się je bulionem, czasem z dodatkiem przecieru pomidorowego. Dziś zaprezentujemy wam jednak niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem. Są wyraziste w smaku i dosłownie rozpływają się w ustach.
Jest co najmniej kilka sposobów przyrządzania gołąbków z kapusty. Po pierwsze są różne receptury na farsz. Druga, największa różnica dotyczy zwykle ich końcowej obróbki.
Gołąbki można bowiem ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać odrobiną bulionu lub nie i piec je ok. godzinę, aż będą miękkie. Do tak przygotowanych gołąbków zwykle serwuje się sos pomidorowy.
Innym sposobem przyrządzenia gołąbków jest zalanie ich bulionem lub sosem pomidorowym i duszenie ich, do czasu aż, będą miękkie. Przepis Ewy Wachowicz zaskakuje więc oryginalnym płynem, w którym zapieka się gołąbki.
Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
Składniki:
1 główka kapusty włoskiej
2 łyżki oleju
40 dag ryżu
2 cebule
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
40 dag mielonej wieprzowiny
1 szklanka żuru
1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc.
sól, pieprz
Przygotowanie gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Włóż ją do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj ok. 15 minut, aż liście zmiękną. Wtedy wyjmij ją ostrożnie, zdejmij elastyczne liście, a pozostałą główkę ponownie podgotuj i znów zdejmij z niej miękkie liście.
W garnku rozgrzej olej. Wsyp opłukany ryż i smaż go, mieszając, aż się zeszkli. Wtedy zalej go ok. 3 szklankami wrzątku, dodaj trochę soli i gotuj, aż będzie miękki. Przestudź.
Cebule obierz, pokrój w kostkę, przesmaż ją na maśle. Smaż, aż ładnie się zrumieni. Wtedy dodaj do niej posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż. Wystudź.
Do ugotowanego ryżu dodaj mielone mięso oraz cebulę podsmażoną z czosnkiem. Farsz wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem.
Z każdego liścia usuń nożem nerw. Na liściach kładź porcje farszu i każdy zwiń, formując gołąbek.
Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem, wyłóż kilkoma liśćmi. Ułóż na nich ścisło gołąbki. Zalej je żurem wymieszanym ze śmietanką. Piecz ok. 1,5 godziny w 200 st. C. Jeśli szukasz inspiracji na inne gołąbki, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. stary przepis na gołąbki z samym mięsem, a także na gołąbki z soczewicą, pieczarkami i fetą.
Źródło zdjęcia: canva/Sohadiszno
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ewawachowicz