Smakosze.pl Porady Dlaczego powinno się obrywać liści pomidorów?
Dmitry Shchukin, Getty Images

Dlaczego powinno się obrywać liści pomidorów?

29 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jeśli masz w swoim przydomowym ogródku kilka krzaków pomidorów, zalecamy odrywanie dolnych partii liści roślin. W taki sposób zwiększysz cyrkulacje powietrza i uchronisz pomidory przed infekcjami. Co więcej, dzięki temu roślina skupi całe swoje siły na wydaniu doskonałych owoców.

Nie ma nic lepszego niż samodzielnie wyhodowane pomidory. Ich smak, soczystość oraz barwa wynagradzają cały wysiłek, jaki został włożony w pielęgnację, nawożenie oraz podlewanie krzaczków.

Jeśli chcesz, aby twoje plony były jeszcze smaczniejsze oraz większe, sukcesywnie usuwaj liście pomidorów, zaczynając od najniższych partii. Taka metoda zagwarantuje najlepszy efekt.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Jak uzyskać lepsze i większe zbiory pomidorów?

Proces usuwania liści nie może zostać wykonany bez pewnych założeń - w innym wypadku stres, jaki odczuje roślina, będzie zbyt duży, co może przełożyć się na skutek odwrotny od zamierzonego, a nawet śmierć krzaka.

Zacznij od najniższych partii liści, pamiętając, aby za jednym razem odciąć maksymalnie 2-3 liście. Na początku należy usuwać liście dotykające ziemi. Te nie odżywiają już rosnących pomidorów.

Kolejnym etapem jest obejrzenie liści i pędów po stronie północnej pomidorów. Jeśli widzisz tam pędy, które rosną szybko, lecz nie wydają owoców, je także usuń. Przed zbiorami nie wydadzą już owoców.

Jak i kiedy usuwać liście?

Według ogrodników najlepiej jest odcinać po 2-3 liście dwa razy w tygodniu. W awaryjnej sytuacji, gdy zauważysz na nich oznaki choroby lub grzybicy, możesz pokusić się o usunięcie większej ilości.

Podczas samego odrywania lub odcinania należy zachować sporą ostrożność - zbyt duże rany na łodygach mogą zwiększyć ryzyko zakażenia. Dlatego należy odcinać je specjalnymi nożyczkami, lub delikatnie obracać na bok, aż odpadną.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia, po których zmarło niemowlę w niemieckim szpitalu. Ten tekst poświęcony został doskonałej recepturze na zapiekanego w serowo-śmietanowym sosie kalafiora.

Minimalizowanie szkód roślin uzyskuje się poprzez wyrywanie liści w ciepłe dni i smarowanie ran perhydrolem lub wodą utlenioną. Zamiast tych substancji, możesz użyć również rozgniecionego węgla aktywnego lub roztworu manganu.

Projekt bez tytułu - 2021-06-29T123036.119
undefined

Źródło: ligora, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smakdnia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy