Smakosze.pl Porady Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?
canva/sitriel, Getty Images

Dlaczego w kluskach śląskich trzeba zrobić wgłębienie?

13 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kluski śląskie to klasyka polskiej kuchni - większość Polaków podaje je z sosem, z którym smakują najlepiej. Wgłębienie na środku klusek ma bardzo duże znaczenie. To dzięki niemu kluski szybko się gotują, a sos łatwiej je oblepia.

Kluski śląskie z gęstym, mięsnym sosem, rozpływającymi się kawałkami mięsa oraz surówką z chrupiącej kapusty to prawdziwy rarytas, który podbił serca milionów Polaków. Mimo ich ogromnej popularności wiele osób nie wie, do czego służy wgłębienie w kluskach.

Najważniejszym aspektem wgłębienia jest przyspieszenie gotowania ciasta, które równomiernie nabiera temperatury. Dodatkowo sos wlewa się w dziurkę, przez co znacznie łatwiej jest go przetransportować prosto do ust.

Przepis na szybkie kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 200 g mąki ziemniaczanej

Po ugotowaniu kartofli do miękkości, nie odstawiaj ich do ostudzenia - ciepłe bulwy znacznie łatwiej obrać. Zdejmij z nich skórkę i przepuść przez praskę do ziemniaków wprost do dużej miski.

Wsyp do nich przesianą mąkę ziemniaczaną i zacznij mieszać. Jeśli chcesz, aby ciasto miało bardziej żółty kolor, dodaj do niego jedno lub dwa żółtka. Gdy ciasto przestanie się lepić do miski, podziel je na małe kulki i zrób w nich wgłębienie za pomocą kciuka lub trzonka drewnianej łyżki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do garnka wlej wodę, postaw go na palniku i wsyp łyżkę soli. Kluski wrzucaj do wody partiami, aby jej temp. nie spadła zbyt szybko. Każdą partię gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak szybko ugotować ziemniaki. Ten tekst zdradza tajniki przepisu na pyszne pierogi po lubelsku.

Lepienie klusek śląskich

Źródło zdjęcia: canva/sitriel, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy