Smakosze.pl
Pierogi

canva/Dar1930, Getty Images

Cudowny przepis na przepyszne pierogi po lubelsku

6 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pierogi ruskie w klasycznym wydaniu nie zawierają w sobie żadnych ziół - ot, farsz z ziemniaków, cebuli i twarogu. Na Lubelszczyźnie dodaje się do niego jednak miętę. Dzięki niej pierogi nabierają zupełnie nowego, orzeźwiającego smaku.

Pierogi ruskie często goszczą na stołach wielu Polaków. Większość z nich jada je z kwaśną śmietaną na słono, jednak są osoby, które podają je ze śmietaną oraz cukrem na słodko.

Jeśli chcesz wprowadzić do swojej kuchni powiew świeżości, którym przy okazji zaskoczysz domowników, przyrządź je z miętą. Z pewnością pokochasz ich cudowny, rześki smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi po lubelsku

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 8 łyżek roztopionego masła

  • pół łyżeczki soli

Farsz:

  • 800 g twarogu tłustego

  • 10 ziemniaków

  • 2 cebule

  • pęczek mięty

  • sól

  • pieprz

Wszystkie składniki ciasta na pierogi wymieszaj i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk i stanie się elastyczne. Uformuj z ciasta kulę i odstaw na około 30 min, aby mąka została dobrze nawilżona.

placki ziemniaczane

Jak zrobić idealne placki ziemniaczane?

CZYTAJ DALEJ

Ziemniaki ugotuj, odcedź i przepuść je przez praskę. Odstaw do ostudzenia. Cebulę posiekaj i podsmaż, następnie dodaj do ziemniaków razem ze zmielonym twarogiem i siekaną miętą. Dopraw farsz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Ciasto rozwałkuj i wycinaj z niego okręgi. Nałóż na nie porcje farszu i dobrze zlep rogi. Gotuj je w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canva/Erin White, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >