Dlaczego w słoiczku z musztardą pojawiła się woda? Czy nadal można ją jeść?
Musztarda jest jednym z popularniejszych, gotowych sosów, po jakie sięgamy. Zwykle jednak nie zużywamy na raz całego słoiczka, tylko po zakręceniu wstawiamy go do lodówki. W niektórych opakowaniach, po pewnym czasie pojawia się płyn. Czy oznacza on, że musztarda jest już zepsuta i trzeba ją wyrzucić? Otóż nie, dowiedzcie się dlaczego.
Kupując musztardę kierujemy się zwykle smakiem. Wielu z nas ceni gładkie sosy, więc pojawiająca się w gorczycowym przysmaku woda, może budzić niepokój. Jest on jednak nieuzasadniony, bo mniej atrakcyjny wizualnie stan musztardy wcale nie wiąże się z utratą walorów smakowych i zagrożeniem dla zdrowia.
Dlaczego w musztardzie zbiera się płyn?
Pojawiająca się w dłużej przechowywanej musztardzie woda o żółtawym zabarwieniu nie świadczy o zepsuciu produktu. Wręcz przeciwnie, zjawisko dowodzi naturalności wyrobu i jest efektem zachodzącego w nim procesu synerezy.
Na skutek braku dodatków do wykonanego sosu, ocet oddziela się od stałych elementów musztardy, jakimi są przede wszystkim zmielona gorczyca i słodziwa takie jak np. miód. Całość przypomina wydzielanie się serwatki z mleka i jest całkowicie bezpieczna.
Zamiast więc pozbywać się nieatrakcyjnie wyglądającej musztardy, powinniśmy po prostu rozmieszać ją łyżeczką przed użyciem. Walory smakowe produktu nie ulegają bowiem żadnym zmianom i nie stanowi ona zagrożenia dla naszego zdrowia.
Czy musztarda może się zepsuć?
Podstawowymi składnikami musztardy są ocet i gorczyca. Kwaśny płyn bardzo dobrze konserwuje zanurzone w nim składniki. W związku z tym trwałość musztardy jest naprawdę długa. Zamknięte słoiczki można spokojnie przechowywać nawet dwa lata. Po otwarciu dobrze jest zjeść sos w ciągu roku i trzymać go w lodówce.
Musztardę można wykorzystać w wielu pysznych marynatach. Polecamy delikatne, marynowane w gorczycowym sosie i majonezie kotlety schabowe . Przysmak przyda się również do przyrządzenia doskonałej karkówki z grilla .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Dlaczego obecnie wędliny, tak szybko się psują? Nie chodzi tylko o przechowywanie
-
Babcia Danusia do ciasta na pączki dodaje niezwykły składnik. Tak miękkich jeszcze nie jadłeś
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama