Smakosze.pl Produkty Dlaczego w słoiczku z musztardą pojawiła się woda? Czy nadal można ją jeść?
canva/Yana Gayvoronskaya

Dlaczego w słoiczku z musztardą pojawiła się woda? Czy nadal można ją jeść?

8 stycznia 2023

Musztarda jest jednym z popularniejszych, gotowych sosów, po jakie sięgamy. Zwykle jednak nie zużywamy na raz całego słoiczka, tylko po zakręceniu wstawiamy go do lodówki. W niektórych opakowaniach, po pewnym czasie pojawia się płyn. Czy oznacza on, że musztarda jest już zepsuta i trzeba ją wyrzucić? Otóż nie, dowiedzcie się dlaczego.

Kupując musztardę kierujemy się zwykle smakiem. Wielu z nas ceni gładkie sosy, więc pojawiająca się w gorczycowym przysmaku woda, może budzić niepokój. Jest on jednak nieuzasadniony, bo mniej atrakcyjny wizualnie stan musztardy wcale nie wiąże się z utratą walorów smakowych i zagrożeniem dla zdrowia.

Dlaczego w musztardzie zbiera się płyn?

Pojawiająca się w dłużej przechowywanej musztardzie woda o żółtawym zabarwieniu nie świadczy o zepsuciu produktu. Wręcz przeciwnie, zjawisko dowodzi naturalności wyrobu i jest efektem zachodzącego w nim procesu synerezy.

Na skutek braku dodatków do wykonanego sosu, ocet oddziela się od stałych elementów musztardy, jakimi są przede wszystkim zmielona gorczyca i słodziwa takie jak np. miód. Całość przypomina wydzielanie się serwatki z mleka i jest całkowicie bezpieczna.

Zamiast więc pozbywać się nieatrakcyjnie wyglądającej musztardy, powinniśmy po prostu rozmieszać ją łyżeczką przed użyciem. Walory smakowe produktu nie ulegają bowiem żadnym zmianom i nie stanowi ona zagrożenia dla naszego zdrowia.

Czy musztarda może się zepsuć?

Podstawowymi składnikami musztardy są ocet i gorczyca. Kwaśny płyn bardzo dobrze konserwuje zanurzone w nim składniki. W związku z tym trwałość musztardy jest naprawdę długa. Zamknięte słoiczki można spokojnie przechowywać nawet dwa lata. Po otwarciu dobrze jest zjeść sos w ciągu roku i trzymać go w lodówce.

Musztardę można wykorzystać w wielu pysznych marynatach. Polecamy delikatne, marynowane w gorczycowym sosie i majonezie kotlety schabowe . Przysmak przyda się również do przyrządzenia doskonałej karkówki z grilla .

Musztarda rzadko się psuje
canva/jirkaejc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy