Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety schabowe marynowane w musztardzie i majonezie. Kruche i delikatne
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.12.2021 01:00

Kotlety schabowe marynowane w musztardzie i majonezie. Kruche i delikatne

smażenie kotletów
canva/kilukilu

Kotlety schabowe często goszczą na naszych stołach. Decyduje o tym ich smak i łatwość przygotowania. Każdy z pewnością ma na nie swój domowy przepis, jednak zawsze można go ulepszyć. Jeśli więc chcesz przygotować wyjątkowo kruche i delikatne kotlety schabowe, zamarynuj je w musztardzie i majonezie. Od dziś już zawsze będziesz, tak je przyrządzać.

Uwielbiamy kotlety schabowe, bo jakże ich nie kochać. Kruche i soczyste, pokryte chrupiącą panierką, szybko znikają z talerzy dorosłych i dzieci. A wiadomo, że każdej gospodyni zależy nie na tym, żeby się napracować, ale żeby smakowało i żeby wszyscy się najedli. I schabowe doskonale wpisują się w te oczekiwania.

Dziś przedstawimy wam nieco inne oblicze schaboszczaków. Zamiast tylko oprószyć je solą i pieprzem, zamarynujemy je w mieszance musztardy, majonezu i innych dodatków. Dzięki temu po usmażeniu będą niezwykle kruche i delikatne.

Kotlety schabowe marynowane w musztardzie i majonezie

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 2-3 łyżki majonezu

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżeczki sosu sojowego

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1,5 szklanki tartej bułki

  • 2 jajka

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów schabowych

Plastry mięsa opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, rozbij z dwóch stron przy użyciu kuchennego młotka.

W miseczce wymieszaj majonez z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, papryką, pieprzem i solą.

Otrzymaną marynatą posmaruj kotlety z dwóch stron. Ułóż je na talerzu, przykryj folią spożywczą i wstaw na ok. 3 godziny do lodówki.

Po tym czasie usuń z plastrów mięsa nadmiar marynaty. Każdy kotlety obtocz w tartej bułce, rozkłóconych jajkach i znów w tartej bułce. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem, aż będą rumiane.

Po więcej inspiracji na kotlety schabowe zapraszamy na naszą stronę. Sprawdź, jak przygotować soczyste kotlety w maślance, a także jak zrobić schabowe z kostką.

majonez i musztarda
majonez i musztarda

Źródło zdjęcia: canva/ludhi85

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pieprzyczyfantazja

Zapraszamy na nasz Instagram