Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do kawy skorupki z jajek?
canva/Ani_Ku

Dlaczego warto dodać do kawy skorupki z jajek?

26 lutego 2022

Kawa jest jednym z najczęściej wybieranych pobudzających napojów. Smak naparu często jednak jest nieprzyjemnie gorzki i nieco kwaskowy. Poprawić go możemy, stosując prosty patent polegający na parzeniu ziaren z dodatkiem skorupek jaj.

Aromatyczna kawa z dodatkami , takimi jak cynamon czy kardamon , nie będzie smaczna, jeśli mimo wsypania przypraw wyczujemy w niej kwaśne nuty lub gorycz. Okazuje się, że problem ten łatwo można rozwiązać , wsypując do zmielonych ziaren odrobinę rozdrobnionych skorupek kurzych jaj.

Skorupki jaj pomogą usunąć nieprzyjemne smaki z kawy

Za gorzkość kawy i jej kwaskowy posmak odpowiedzialne są kwasy garbnikowe. Ich pojawieniu się w naparze sprzyja zbyt wysoka temperatura przyrządzania napoju oraz użycie do tego celu twardej wody.

Skorupki jaj, ze względu na zawarty w nich węglan wapnia, są w stanie zneutralizować działanie tych związków i sprawić, że kawa będzie delikatniejsza w odbiorze. Już dodanie niewielkiej ilości sproszkowanych skorupek spowoduje, że uzyskany napój stanie się smaczniejszy.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Przed dodaniem skorupek trzeba je bardzo dokładnie oczyścić. Posmak jaj nie wpłynie dobrze na odbiór czarnego naparu. Umyjmy zatem starannie jajeczne otoczki i dopiero wtedy przystępujmy do mielenia.

Warto je także poddać działaniu wysokiej temperatury. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko związane z zachorowaniem na salmonellę , a także ułatwimy sobie sproszkowanie wapniowych wytworów.

Jeżeli nie chcemy korzystać z jajek, zawsze pozostaje nam w zanadrzu opcja zmiany sposobu przyrządzania naparu. Zwykłe zalewanie kupionej w sklepie kawy mielonej to nie jedyny sposób przyrządzania tego napoju. Możemy też wybrać innego producenta lub wyposażyć się w specjalny filtr do wody.

Kawa nie musi być gorzka
Kawa nie musi być gorzka

Źródło zdjęcia: canva/rasqurin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zywienie.medonet, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy