Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko? Powód zaskakuje
canva/Matthew Venker

Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko? Powód zaskakuje

11 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kawa z surowym jajkiem to bardzo popularny napój w krajach skandynawskich. Kawa jest kremowa i delikatna, ale przede wszystkim zdrowa. Możemy podać ją również z ulubionymi dodatkami. Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko?

Kawa jest napojem, bez którego zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie dziennego funkcjonowania. Kawę zwykle pijemy czarną lub z mlekiem, a niektórzy dodają również do niej cukier lub miód. Co ciekawe, do kawy możemy dodać także surowe jajko. To szwedzki patent na smaczny i zdrowy początek dnia.

Kawa z surowym jajkiem jest bardzo puszysta, kremowa i delikatna, a samo jajko nie jest wyczuwalne w smaku. Do kawy możemy dodać krowie mleko lub napój sojowy, migdałowy, kokosowy. Kawa jajeczna z ulubionymi dodatkami będzie smakować rewelacyjnie.

Zrezygnujmy jednak z syropów smakowych, które również dodawane są do kawy, ponieważ są naprawdę bardzo kaloryczne. Kawa z jajkiem, która ma właściwości odchudzające, nie przyspieszy metabolizmu, jeśli wlejemy do niej puste kalorie.

Dlaczego warto dodać do kawy surowe jajko? Kawa jest puszysta, kremowa i zdrowa

Kawa z dodatkiem surowego jajka doskonale pobudza z samego rana i dodaje energii. Kawa zapobiega również rozwojowi kamicy żółciowej, a także przyspiesza metabolizm i powoduje uczucie sytości, co ułatwia odchudzanie.

Kawa z jajkiem to również źródło cennych witamin, przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, a także żelaza, fosforu i selenu. Związki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, dlatego też warto włączyć ją do swojej diety.

Przepis na jajeczną kawę po szwedzku

Składniki na 1 porcję:

  • 2 łyżeczki kawy świeżo mielonej

  • jajko

  • 1,5 szklanki wody

Zagotuj wodę, do małego rondla wsyp dwie łyżeczki świeżo zmielonej kawy, następnie wbij surowe jajko i wymieszaj. Do przygotowanej mieszanki wlej szklankę wrzątku. Kawę gotuj przez około 5 minut, cały czas mieszając.

Po tym czasie dolej resztę gotowanej wody i gotuj kolejne 2 minuty. Całą kawę możesz dodatkowo przecedzić przez sito, ale nie jest to konieczne. Do kawy możesz dodać ulubione produkty, np. miód lub mleko.

Jesienią i zimą sięgnij również po rozgrzewającą kawę z przyprawami korzennymi . Jeśli masz ochotę na solidną dawkę energii i mocne orzeźwienie, wypróbuj po kawę z dodatkiem toniku .

Surowe jajko
canva/KLSbear

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.radiozet

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy