Najlepsza kawa na zimno z dodatkiem toniku. Pobudza i orzeźwia zarazem
Kawa potrafi doskonale pobudzić. W cieplejsze dni będzie również w stanie nas orzeźwić. Wystarczy połączyć świeżo zaparzoną porcję czarnego naparu z tonikiem, by uzyskać smaczny i niezwykle aromatyczny napój. Dodajcie odrobinę cytrusów, a smak będzie naprawdę zachwycający.
Gorąca kawa w upalny dzień nie brzmi jak spełnienie marzeń. Choć udowodniono, że spożywanie ciepłych napojów przy letniej aurze jest korzystne, mało kto jest w stanie z przyjemnością się nimi delektować. Rozwiązaniem, które pozwoli nam czerpać korzyści czarnego napoju i schłodzić się jest przyrządzenie jej na zimno.
Co jednak jeśli nie mamy ochotę na mleko? Okazuje się, że istnieje jeszcze jedna opcja i kawa na zimno nie musi ograniczać się do przyrządzanego na lodzie specjału z nabiałem. Dodatek toniku sprawi, że ulubiony napój nabierze przyjemnej słodko-gorzkiej nuty. Cytrusy będą do niej idealnie pasowały. Skusicie się?
Przepis na orzeźwiającą kawę z tonikiem
Składniki na 1 kawę:
świeżo zaparzone pojedyncze lub podwójne espresso
2/3 szklanki toniku
plasterki cytryny
kostki lodu
Przygotowanie:
W wysokiej szklance umieszczamy lód oraz plasterki owocu. Naczynie wypełniamy schłodzonym tonikiem do 2/3 wysokości. Następnie powoli, wąskim strumieniem, wlewamy ciepłą kawę. Podajemy od razu.
Wskazówka:
Powolne wlewanie sprawi, że kawa będzie się ładne prezentowała. Technika dodawania naparu do toniku tak naprawdę nie wpływa na finalny smak.
Zamiast cytryny możecie też wykorzystać grejpfruta. Różowy lekko cierpki owoc będzie świetnie pasował.
Jeśli szukacie przepisu na rozgrzewające napoje na bazie kawy, zajrzyjcie na naszą stronę. Ten artykuł zdradza sposób przyrządzenia jej z imbirem, cynamonem i miodem. W tym natomiast dowiecie się jak podać kawę z dodatkiem pieprzu cayenne.
Źródło zdjęcia: canva/RalchevDesign
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie
Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak
Źródło: krytykakulinarna