Dlaczego warto dodać do rosołu bluszczyk kurdybanek?
Bluszczyk kurdybanek to niepozorne zioło, które kryje w sobie naprawdę ogromną moc. Nietuzinkowa roślina słynie ze swojego doskonałego aromatu. Dodany do rosołu działa cuda. Jakie są inne powody, aby po niego sięgnąć?
Bluszczyk kurdybanek przykuwa uwagę już swoim wyglądem. Delikatne fioletowe kwiaty kryją w sobie szereg cudownych właściwości. Roślina jest ceniona od lat jako naturalny środek wzmacniający odporność. Szczególnie warto dodać ją do rosołu, ponieważ idealnie podkręci zarówno smak jak i aromat tej uwielbianej zupy. Poniżej podajemy przepis na to kultowe danie z dodatkiem tego niesamowitego składnika.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pyszny rosół z dodatkiem bluszczyku kurdybanku
Składniki:
-
ok. 1 kg kury z wolnego wybiegu lub mieszanka: korpus kury i skrzydełka indyka
-
włoszczyzna
-
2 cebule
-
kilka gałązek bluszczyku kurdybanku
-
2 liście laurowe
-
10 sztuk ziela angielskiego
-
10 sztuk pieprzu w ziarnach
-
sól
Sposób wykonania:
Pokrój mięso na części i dokładnie je umyj. Następnie rozgrzej w garnku niewielką ilość oleju, przełóż do niego mięso i je obsmaż.
Dodaj do mięsa pokrojoną w ćwiartki cebulę i podsmażaj ją razem z mięsem, a następnie zalej ją zimną wodą (ok.2,5 litra) i zagotuj.
Zmniejsz ogień, dodaj do zupy, przyprawy oraz bluszczyk kurdybanek i gotuj rosół na wolnym ogniu jeszcze przez około godzinę. Na koniec dopraw zupę do smaku! Smacznego!
Polecamy również przepis na letnią wersją rosołu oraz kilka tricków, które sprawią, że będzie on idealny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: interia/ dorota smakuje Zapraszamy na nasz Instagram