Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-17T213609.501

canva/corf

Kilka tricków, które sprawią że rosół zawsze wyjdzie doskonały

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Rosół to klasyczne danie, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnych obiadów. Zdradzamy Wam kilka sprawdzonych tricków, które sprawią, że zawsze wyjdzie on smaczny i niezwykle aromatyczny.

Jak ugotować idealny rosół? Każdy szef kuchni i miłośnik gotowania ma na niego swój wyjątkowy sprawdzony patent. Niektórzy wlewają do niego ocet, inni dodają kurkumę.

Dzisiaj przychodzimy do Was z kilkoma klasycznymi poradami, które z pewnością przydadzą się tym czytelnikom, którzy nie mają jeszcze zbyt wiele doświadczenia w przyrządzaniu tej kultowej potrawy.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Czy rosół gotujemy pod czy bez przykrywki?

Zgodnie z radami ekspertów rosół powinno gotować się bez pokrywki. Tradycyjne polskie przepisy odradzają bowiem przykrywanie garnka. Zamiast tego należy czuwać nad zupą, zwłaszcza w pierwszej fazie gotowania i zbierać szumowiny.

Niektórzy fani gotowania nieco zmodyfikowali jednak tę zasadę i przykrywają garnek z rosołem, zostawiając jednak niewielką szczelinę, przez którą będzie uciekała para wodna. Sprytny trick pozwala zaoszczędzić sporo czasu. O czym należy jeszcze pamiętać gotując rosół?

Projekt bez tytułu - 2021-07-17T175647.333

Prosty sposób siostry Anastazji na idealne ogórki kiszone

CZYTAJ DALEJ

Na jakim ogniu powinno się gotować rosół?

Zgodnie z tradycyjnym przepisem piękny i aromatyczny wywar wyjdzie nam tylko w jednym przypadku, gdy będziemy gotowali zupę na maleńkim gazie, tak aby jedynie "mrugała" w garnku.

Niestety należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zbyt duży ognień mógłby spowodować zbyt szybkie wyparowanie zupy.

Jakie przyprawy warto dodać do rosołu?

Zgodnie z wieloma przepisami na samym początku warto wrzucić do zupy pieprz, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz opieczoną nad gazem cebulę.

Pod koniec gotowania warto wzbogacić zupę aromatycznym lubczykiem i natką pietruszki. Tą drugą można równie dobrze posypać gotową zupę z makaronem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy gotujmy/ kuchnia wp/ domowa spizarnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bób

Porady

Jak wybrać najlepszy bób? Zebraliśmy najcenniejsze wskazówki

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą m.in puste w środku

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować makaron bez wody? Wyjawiamy sprytny patent

Czytaj więcej >
gotowanie ryżu

Porady

Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sypki? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >