Kilka tricków, które sprawią że rosół zawsze wyjdzie doskonały
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Dzisiaj przychodzimy do Was z kilkoma klasycznymi poradami, które z pewnością przydadzą się tym czytelnikom, którzy nie mają jeszcze zbyt wiele doświadczenia w przyrządzaniu tej kultowej potrawy.
Rosół to klasyczne danie, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnych obiadów. Zdradzamy Wam kilka sprawdzonych tricków, które sprawią, że zawsze wyjdzie on smaczny i niezwykle aromatyczny.
Jak ugotować idealny rosół? Każdy szef kuchni i miłośnik gotowania ma na niego swój wyjątkowy sprawdzony patent. Niektórzy wlewają do niego ocet, inni dodają kurkumę.
Czy rosół gotujemy pod czy bez przykrywki?
Zgodnie z radami ekspertów rosół powinno gotować się bez pokrywki. Tradycyjne polskie przepisy odradzają bowiem przykrywanie garnka. Zamiast tego należy czuwać nad zupą, zwłaszcza w pierwszej fazie gotowania i zbierać szumowiny.
Niektórzy fani gotowania nieco zmodyfikowali jednak tę zasadę i przykrywają garnek z rosołem, zostawiając jednak niewielką szczelinę, przez którą będzie uciekała para wodna. Sprytny trick pozwala zaoszczędzić sporo czasu. O czym należy jeszcze pamiętać gotując rosół?
Na jakim ogniu powinno się gotować rosół?
Zgodnie z tradycyjnym przepisem piękny i aromatyczny wywar wyjdzie nam tylko w jednym przypadku, gdy będziemy gotowali zupę na maleńkim gazie, tak aby jedynie "mrugała" w garnku.
Niestety należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ zbyt duży ognień mógłby spowodować zbyt szybkie wyparowanie zupy.
Jakie przyprawy warto dodać do rosołu?
Zgodnie z wieloma przepisami na samym początku warto wrzucić do zupy pieprz, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz opieczoną nad gazem cebulę.
Pod koniec gotowania warto wzbogacić zupę aromatycznym lubczykiem i natką pietruszki. Tą drugą można równie dobrze posypać gotową zupę z makaronem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy gotujmy/ kuchnia wp/ domowa spizarnia