Smakosze.pl
Lekki rosół na upały

Canva

Lekki rosół na upały z dodatkiem orzeźwiającej cytryny

18 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Za oknem upał i myślisz, że rosół to najgorsza zupa na taki gorący dzień? Nic bardziej mylnego, pożywny rosół może być także lekki i orzeźwiający. Sekret tkwi w odpowiednim doborze mięsa oraz cytrynie, która nadaje mu zupełnie nowego charakteru.

Wbrew pozorom to nie zimne zupy i przekąski są najlepszym rozwiązaniem w gorące dni. Nasz organizm zdecydowanie lepiej poradzi sobie z chłodzeniem, gdy zaserwujemy mu ciepły, solidny posiłek.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić z tłuszczem, który powoduje nieprzyjemne uczucie ciężkości. Idealny rosół na upały powinien być ugotowany na chudym mięsie, bez ciężkich dodatków.

Przepis na lekki rosół z dodatkiem cytryny

Potrzebujesz:

  • duże skrzydło z indyka - o wadze ok. 800 gram do kilograma

  • 5 marchewek średniej wielkości

  • pietruszkę

  • 1/4 korzenia selera

  • por

  • 2 cytryny

  • liść laurowy, ziele angielskie

  • lubczyk

  • sól, pieprz

Skrzydełko myjemy, dokładnie czyścimy i układamy w garnku. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu czarnego, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy wywar się gotuje, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 30-40 minut.

Kotlety schabowe po staropolsku zachwycają smakiem

Przepis na kotlety schabowe po staropolsku

CZYTAJ DALEJ

Warzywa korzeniowe myjemy i obieramy. Możemy pokroić na nieco mniejsze kawałki, według własnych preferencji. Warzywa dorzucamy do wywaru.

Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem i wyciskamy z niej sok, uważając by nie przedostały się żadne pestki.

Pod koniec gotowania, dodajemy sok z dwóch cytryn do garnka z rosołem. Podajemy z ulubionym, cienkim makaronem oraz pokrojonymi w kostkę warzywami korzeniowymi.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: moje gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram 

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pieczywo czosnkowe

Przepisy

Pieczywo czosnkowe jak z Pizza Hut. Popularny przysmak za grosze

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborne ogórki w słodko - kwaśnej zalewie. Najlepszy, niezapomniany smak

Czytaj więcej >
Domowe wafle do lodów - prosty patent

Przepisy

Prosty patent na domowe wafle do lodów. Maślany smak zachwyci nie tylko dzieci

Czytaj więcej >
pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Przepisy

Ekspresowy obiad - pieczona papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Palce lizać

Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne wymyślne marynaty. Cukinia w zalewie octowej smakuje najlepiej, mamy przepis

Czytaj więcej >
puszyste naleśniki

Przepisy

Naleśniki, które zachwycają puszystością. Z samych naturalnych składników

Czytaj więcej >