Smakosze.pl
Lekki rosół na upały

Canva

Lekki rosół na upały z dodatkiem orzeźwiającej cytryny

18 Lipca 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Za oknem upał i myślisz, że rosół to najgorsza zupa na taki gorący dzień? Nic bardziej mylnego, pożywny rosół może być także lekki i orzeźwiający. Sekret tkwi w odpowiednim doborze mięsa oraz cytrynie, która nadaje mu zupełnie nowego charakteru.

Wbrew pozorom to nie zimne zupy i przekąski są najlepszym rozwiązaniem w gorące dni. Nasz organizm zdecydowanie lepiej poradzi sobie z chłodzeniem, gdy zaserwujemy mu ciepły, solidny posiłek.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić z tłuszczem, który powoduje nieprzyjemne uczucie ciężkości. Idealny rosół na upały powinien być ugotowany na chudym mięsie, bez ciężkich dodatków.

Przepis na lekki rosół z dodatkiem cytryny

Potrzebujesz:

  • duże skrzydło z indyka - o wadze ok. 800 gram do kilograma

  • 5 marchewek średniej wielkości

  • pietruszkę

  • 1/4 korzenia selera

  • por

  • 2 cytryny

  • liść laurowy, ziele angielskie

  • lubczyk

  • sól, pieprz

Skrzydełko myjemy, dokładnie czyścimy i układamy w garnku. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu czarnego, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy wywar się gotuje, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 30-40 minut.

Kotlety schabowe po staropolsku zachwycają smakiem

Przepis na kotlety schabowe po staropolsku

CZYTAJ DALEJ

Warzywa korzeniowe myjemy i obieramy. Możemy pokroić na nieco mniejsze kawałki, według własnych preferencji. Warzywa dorzucamy do wywaru.

Gotujemy do momentu, aż warzywa zmiękną. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem i wyciskamy z niej sok, uważając by nie przedostały się żadne pestki.

Pod koniec gotowania, dodajemy sok z dwóch cytryn do garnka z rosołem. Podajemy z ulubionym, cienkim makaronem oraz pokrojonymi w kostkę warzywami korzeniowymi.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: moje gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram 

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >