Smakosze.pl
Kotlet schabowy

canva.com/Juan Moyano

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe, żeby wyszły miękkie i soczyste?

23 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety schabowe to klasyka, z której mało kto jest w stanie zrezygnować. Aby przygotować je w najlepszy możliwy sposób, należy spełnić kilka zasad. Jedną z nich jest smażenie około 2 minut z każdej strony.

Kotlety schabowe są niejako wpisane w naszą kulturę, wszak każdy choć raz je jadł, a za granicą wymieniane są zaraz obok pierogów i kiełbasy. Z tego powodu wiele osób pragnie przygotowywać je w najlepszy sposób.

Kotlety schabowe nie kojarzą nam się ze skomplikowaną potrawą. Każdy z nas na pamięć zna przepis i potrafiłby je usmażyć. Mimo wszystko perfekcyjne przygotowanie wymaga nieco wiedzy oraz sprytu, które wynagrodzą nam doskonały smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ile czasu smażyć kotlety schabowe?

Dla najlepszego efektu specjaliści uważają, że optymalne są około 2 minuty z każdej strony. Oczywiście olej, na który wykłada się mięso, musi być gorący, a panierka dokładnie przylegać do kotletów.

Co ciekawe warto również smażyć schabowe zaraz po panierowaniu - zbyt długie oczekiwanie może spowodować, że tarta bułka wchłonie zbyt wiele wilgoci z mięsa, przez co schab stanie się suchy i niesmaczny.

Kotlety z kaszy gryczanej

Pyszne kotlety mielone z kaszy gryczanej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na proste i najlepsze kotlety schabowe

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.

Składniki:

  • schab pół kilograma

  • bułka tarta

  • mąka pszenna

  • olej rzepakowy

  • 2 jajka

  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

Pokrój schab na kotlety i dokładnie je rozbij. W misce rozbij jajko, sól, sok z cytryny (pomaga zmiękczyć mięso) oraz pieprz. Wymieszaj całość dokładnie i dodaj do masy kotlety. Odstaw na 2. godziny pod przykryciem do lodówki. 

Na jednym talerzu rozsyp bułkę i obtocz w niej kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju przez około dwie minuty, aż na każdej stronie uzyskasz ładny, złocisty kolor. Smacznego.

Shnitzel

Źródło: canva.com/angeluisma, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >

Porady

Proste sposoby na krojenie cebuli

Czytaj więcej >