Dlaczego warto dodać do rosołu błyszczyk kurdybanek? Niepozorny chwast ma cudowne zalety
Planujecie dziś ugotować rosół? Rozejrzyjcie się po swojej kuchni, być może znajdziecie tam ziele uznawane za chwast. Koniecznie dowiedzcie się, dlaczego warto dodać do rosołu błyszczyk kurdybanek. Ten niecodzienny dodatek przyjemnie odmieni smak rosołu, ale wzbogaci go też cenne składniki.
By ugotować rosół, potrzebujecie mięsa i warzyw, a także kilku podstawowych przypraw. Taki rosół należy już do klasyki polskich zup. Jest smaczny i bardzo aromatyczny. Jednak czasami warto nieco odmienić tradycyjną recepturę, po to, by potrawa zyskała nieco inny smak i nowe właściwości.
Dlaczego warto dodać do rosołu błyszczyk kurdybanek?
Bluszczyk kurdybanek jest popularnym chwastem, który ma jednak pozytywny wpływ na nasz organizm. Suszony można bez problemu kupić w sklepach zielarskich i ekologicznych. Kto jednak ma kawałek ogródka lub wybiera się na spacer, nawet teraz może rozejrzeć się za okrągławymi, zielonymi listkami.
W smaku kurdybanek jest lekko pikantny i gorzkawy. Jeśli jednak dodacie go w niedużej ilości do rosołu lub innej potrawy, nada ciekawego smaku i aromatu, a także cennych właściwości leczniczych.
Suszony kurdybanek najlepiej dodać do rosołu pod koniec gotowania. Świeżym i posiekanym, można zaś posypać rosół przed podaniem.
Jak działa kurdybanek?
Kurdybanek pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga więc trawienie, łagodzi wzdęcia i przyspiesza przemianę materii. Poza tym regeneruje wątrobę i ułatwia usuwanie toksyn z organizmu. Pozytywnie wpływa też na pracę serca i łagodzi stres.
Warto po niego sięgać w czasie przeziębienia, ponieważ działa bakteriobójczo, a także łagodzi kaszel i rozrzedza wydzielinę. Dzięki temu wspomaga oczyszczanie płuc i ułatwia oddychanie. Warto z jego naparu robić inhalacje w czasie infekcji górnych dróg oddechowych.
Zobacz, dlaczego warto dodać do rosołu kurkumę , a także, po co dodaje się do rosołu anyż .
Źródło zdjęcia: Wikipedia/Joanna Boisse/ CC BY-SA 4.0
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Delikatne i soczyste kotlety schabowe marynowane w śmietanie. Idealna propozycja obiadowa
-
Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty
-
Niezawodny przepis na domowy majonez. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego
Źródło: ampnewsy.gotujmy, mamadu