Dlaczego warto dodać do rosołu szczyptę kurkumy?
Tradycyjny rosół jest smaczną i rozgrzewającą zupą, którą w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Mniej oczywistym, a wartym rozważenia dodatkiem jest kurkuma. Pikantny korzeń nada daniu pięknej złotej barwy i wzbogaci je o wiele cennych składników odżywczych.
Istnieje wiele smacznych wersji rosołu. Wystarczy wspomnieć rozgrzewającą recepturę babci Tereski czy wyjątkowy bezmięsny rosół bogaty w nuty umami. Wsypując kurkumę, również uzyskamy niezwykle smaczną i zdrową porcję zupy. Sprawdźcie, dlaczego warto użyć akurat tej przyprawy.
Co daje dodawanie kurkumy do rosołu?
Sproszkowana kurkuma podnosi wartość odżywczą rosołu. Przyprawa jest doskonałym orężem w walce z przeziębieniami czy grypą. Wspomaga odporność, wykazuje działanie przeciwzapalne i pomaga w zwalczaniu infekcji. Regularne jej spożywanie korzystnie wpływa trawienie i zapobiega wzdęciom.
Intensywny kolor, jaki kurkuma nada rosołowi, pochodzi od kurkuminy — substancji zawartej w korzeniu rośliny. Składnik ten jest silnym antyoksydantem, który wspiera organizm w niwelowaniu szkodliwych wolnych rodników.
Jak dodać kurkumę do zupy?
Kurkumę charakteryzuje wyrazisty, pikantny smak. Aby nie zdominował on rosołu, można wsypać maksymalnie łyżeczkę na początku jej gotowania. Już szczypta będzie wyczuwalna. Tak przyrządzony specjał doskonale nas rozgrzeje, a przy tym dostarczy wszystkiego, co w przyprawie najlepsze.
Dobrym pomysłem będzie też dosypanie mieszanki curry, w której skład również wchodzi sproszkowany żółty korzeń. Zawarte w niej są jeszcze przyprawy takie jak pieprz, chilli, cynamon, imbir, kumin, kardamon i anyż.
Uzyskamy zatem niezwykle aromatyczną zupę. Już szczypta wystarczy, by ożywić kolor i wyostrzyć smak rosołu. Radzimy, by przyprawę stosować z umiarem — nie każdemu bowiem odpowiadał będzie smak, jaki wniesie do dania.
Źródło zdjęcia: canva/jirkaejc
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak poprawnie przechowywać czosnek? Prosty trick pozwala cieszyć się jego smakiem o wiele dłużej
Co zrobić z mięsem i warzywami po rosole? Wiemy co zrobić aby nic się nie zmarnowało
Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni
Źródło: gotowanie.onet, newsy.gotujmy