Niezawodny przepis na domowy majonez. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego
Wśród wielu ludzi utarła się opinia, jakoby przygotowanie majonezu było zajęciem skomplikowanym, lecz wcale tak nie jest. Dzisiaj pokażemy wam jak zrobić ten pyszny sos w domowych warunkach. Najważniejszą zasadą jest dokładne umycie jajek przed ich rozbiciem, gdyż w przepisie wykorzystuje się surowe żółtka.
Majonez jest jednym z podstawowych sosów w wielu kuchniach świata, dlatego warto znać podstawowy przepis. Nigdy bowiem nie wiadomo, kiedy przyda się jego duża ilość.
Żaden majonez kupiony w sklepie nie smakuje tak dobrze, jak zrobiony własnoręcznie. Podstawową zasadą podczas jego sporządzania jest dokładne umycie jajek. Na ich skorupce mogą znajdować się groźne patogeny, które bez tego środka ostrożności łatwo przejdą do gotowego produktu.
Przepis na domowy majonez
Składniki:
2 jajka
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
250 ml oleju
pieprz
sól
Zacznij od dokładnego umycia jajek w gorącej wodzie. Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Ostrożnie rozbijając skorupkę, oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do wysokiego naczynia od blendera.
Do żółtek dodaj następnie musztardę, dużą szczyptę soli, świeżo mielony czarny pieprz oraz ocet jabłkowy. Wymieszaj je równomiernie. Włóż blender do masy i włącz go na najwyższe obroty.
Teraz powolnym i wąskim strumieniem wlewaj do naczynia olej, cały czas miksując. Czynność kontynuuj, aż na dnie utworzy się gęsty majonez. Posuwistym ruchem poruszaj urządzeniem w górę i w dół tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Przełóż gotowy majonez do wyparzonego i czystego słoika. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia przepis na dietetyczny majonez bez oleju.
Źródło zdjęcia: canva/fcafotodigital, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Delikatne i soczyste kotlety schabowe marynowane w śmietanie. Idealna propozycja obiadowa
Co zrobić z mięsem i warzywami po rosole? Wiemy co zrobić aby nic się nie zmarnowało
Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni
Źródło: gotujwstylueko