Smakosze.pl
Majonez

canva/margouillatphotos, Getty Images

Niezawodny przepis na domowy majonez. Wychodzi o niebo lepiej od sklepowego

19 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wśród wielu ludzi utarła się opinia, jakoby przygotowanie majonezu było zajęciem skomplikowanym, lecz wcale tak nie jest. Dzisiaj pokażemy wam jak zrobić ten pyszny sos w domowych warunkach. Najważniejszą zasadą jest dokładne umycie jajek przed ich rozbiciem, gdyż w przepisie wykorzystuje się surowe żółtka.

Majonez jest jednym z podstawowych sosów w wielu kuchniach świata, dlatego warto znać podstawowy przepis. Nigdy bowiem nie wiadomo, kiedy przyda się jego duża ilość.

Rosół w czasie gotowania

Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty

CZYTAJ DALEJ

Żaden majonez kupiony w sklepie nie smakuje tak dobrze, jak zrobiony własnoręcznie. Podstawową zasadą podczas jego sporządzania jest dokładne umycie jajek. Na ich skorupce mogą znajdować się groźne patogeny, które bez tego środka ostrożności łatwo przejdą do gotowego produktu.

Przepis na domowy majonez

Składniki:

  • 2 jajka

  • 2 łyżki octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 250 ml oleju

  • pieprz

  • sól

Zacznij od dokładnego umycia jajek w gorącej wodzie. Pamiętaj, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Ostrożnie rozbijając skorupkę, oddziel żółtka od białek. Żółtka wlej do wysokiego naczynia od blendera.

Do żółtek dodaj następnie musztardę, dużą szczyptę soli, świeżo mielony czarny pieprz oraz ocet jabłkowy. Wymieszaj je równomiernie. Włóż blender do masy i włącz go na najwyższe obroty.

Teraz powolnym i wąskim strumieniem wlewaj do naczynia olej, cały czas miksując. Czynność kontynuuj, aż na dnie utworzy się gęsty majonez. Posuwistym ruchem poruszaj urządzeniem w górę i w dół tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Przełóż gotowy majonez do wyparzonego i czystego słoika. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ekspresowe placki z bananów bez użycia mąki. Ten tekst wyjawia przepis na dietetyczny majonez bez oleju.

Majonez

Źródło zdjęcia: canva/fcafotodigital, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujwstylueko

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
Herbata z liści laurowych

Przepisy

Zagotuj liście laurowe z uwielbianą przyprawą. Herbata ma ogromne korzyści

Czytaj więcej >