Smakosze.pl

canva/Renato Arap, Getty Images Signature

Delikatne i soczyste kotlety schabowe marynowane w śmietanie. Idealna propozycja obiadowa

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Kotlety schabowe wywołują najwięcej pozytywnych emocji, gdy każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonałym sposobem do uzyskania takiego efektu jest marynowanie rozbitych plastrów schabu w śmietanie. Nabiał delikatnie zmiękczy mięso, a także nada mu wyjątkowej soczystości.

Kotlety schabowe marynowane w śmietanie zawdzięczają swoją delikatność długiemu marynowaniu. Ważnym jest jednak, aby użyta w przepisie śmietana była kwaśna i zawierała 18% tłuszczu.

Lekka kwaśność produktu skutecznie zmiękcza rozbite plastry, a także ułatwia zachowanie większej ilości płynów wewnątrz schabowych. W podobnym stylu można także przygotować kotlety z piersi kurczaka.

Przepis na schabowe marynowane w śmietanie

Składniki:

  • 500 g kawałek schabu

  • 4 łyżki śmietany

  • 2 jajka

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • przyprawa do wieprzowiny

Zacznij od oczyszczenia schabu z błonek i żyłek. Następnie pokrój go na 4 plastry równej wielkości i każdy delikatnie rozbij tłuczkiem. Warto przykryć je w tym czasie folią spożywczą, aby uchronić się przed pryskającymi kawałkami surowego mięsa.

Każdy z płatów oprósz przyprawą do wieprzowiny oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie posmaruj je śmietaną z każdej strony i schowaj do lodówki na całą noc. Jeśli nie masz tyle czasu, marynuj mięso przez minimalnie 2 godziny.

Przed smażeniem wyjmij mięso na godzinę z lodówki. Obtocz je w jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzej dobrze olej i smaż na nim schabowe z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst  wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.

Kotlet schabowy

Źródło: canva/boblin, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]