Delikatne i soczyste kotlety schabowe marynowane w śmietanie. Idealna propozycja obiadowa
![Kotlet schabowy](https://images.iberion.media/images/1920/6myl_IY_Gu_K_Nk_M_Saz_Cl_AE_0h_B_Projekt_bez_tytulu_8_926d7712ef.png)
Kotlety schabowe wywołują najwięcej pozytywnych emocji, gdy każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonałym sposobem do uzyskania takiego efektu jest marynowanie rozbitych plastrów schabu w śmietanie. Nabiał delikatnie zmiękczy mięso, a także nada mu wyjątkowej soczystości.
Kotlety schabowe marynowane w śmietanie zawdzięczają swoją delikatność długiemu marynowaniu. Ważnym jest jednak, aby użyta w przepisie śmietana była kwaśna i zawierała 18% tłuszczu.
Lekka kwaśność produktu skutecznie zmiękcza rozbite plastry, a także ułatwia zachowanie większej ilości płynów wewnątrz schabowych. W podobnym stylu można także przygotować kotlety z piersi kurczaka.
Przepis na schabowe marynowane w śmietanie
Składniki:
500 g kawałek schabu
4 łyżki śmietany
2 jajka
sól
pieprz
olej
przyprawa do wieprzowiny
Zacznij od oczyszczenia schabu z błonek i żyłek. Następnie pokrój go na 4 plastry równej wielkości i każdy delikatnie rozbij tłuczkiem. Warto przykryć je w tym czasie folią spożywczą, aby uchronić się przed pryskającymi kawałkami surowego mięsa.
Każdy z płatów oprósz przyprawą do wieprzowiny oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Następnie posmaruj je śmietaną z każdej strony i schowaj do lodówki na całą noc. Jeśli nie masz tyle czasu, marynuj mięso przez minimalnie 2 godziny.
Przed smażeniem wyjmij mięso na godzinę z lodówki. Obtocz je w jajku oraz bułce tartej. Na patelni rozgrzej dobrze olej i smaż na nim schabowe z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.
![Kotlet schabowy](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2jMrnko41RCEjZ5rBJgeFC/eeede621d7fa1d2652f210b917498a7a/Projekt_bez_tytu_u__9_.png)
Źródło: canva/boblin, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Soczysta karkówka marynowana w coli i ketchupie. Prosty pomysł na pyszny obiad
Sprawdzone patenty gospodyń na miękkie mięso w gulaszu. Zawsze wychodzi boskie
Biała kiełbasa według Magdy Gessler. Słodki dodatek nadaje jej ciekawego smaku
Źródło: doradcasmaku
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_fot_Instagram_0d80af72f8.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_ab5884608f.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)