Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:33

Jak uratować mętny rosół? Wiemy co trzeba zrobić, zdradzamy najlepsze patenty

Rosół w czasie gotowania
canva/Nancy Salmon, Getty Images

Trudno o bardziej dołującą kulinarną wpadkę niż mętny rosół, choć włożyło się w niego wiele godzin ciężkiej pracy. Na szczęście istnieją sposoby na uratowanie całego garnka. Jednym z nich jest wrzucenie do wywaru surowego i obranego ziemniaka. Po gotowaniu go w bulionie przez 30 minut rosół powinien stać się klarowny.

Rosół nie wymaga żadnego przedstawienia, w końcu każdy Polak doskonale zna jego smak oraz wygląd. Klarowny bulion uchodzi za najlepszy, dlatego wielu dąży do uzyskania jak największej przejrzystości.

Niestety zmętnienie może pojawić się nawet wtedy, kiedy podjęte zostaną wszelkie kroki mające temu przeciwdziałać. Dlatego niżej zdradzamy kilka sposobów, dzięki którym więcej nie uświadczy się widoku mętnego rosołu.

Mętny rosół uratujesz ziemniakiem

Metoda ta jest prawdopodobnie najprostszą ze wszystkich dostępnych. Do jej zastosowania potrzebujesz jedynie jednego dużego kartofla, którego należy dokładnie obrać ze skórki, umyć i pokroić w ćwiartki.

Kawałki ziemniaka wkłada się następnie do bulionu, a ten gotuje przez około 30 minut na wolnym ogniu. W tym czasie bulwa zgromadzi szumowiny i wyklaruje nawet najbardziej zmętniony rosół. Po wszystkim wystarczy wyłowić ziemniaka i cieszyć się przejrzystą zupą.

Inne tricki na mętny rosół

Ciekawym rozwiązaniem, które ma przynosić wyjątkowe efekty, jest dodanie do rosołu tylko jednego goździka. Korzenna przyprawa ma praktycznie od razu "odszumić" nieestetyczną zupę.

Kolejnym pomysłem, który z powodzeniem stosowany jest w wielu domach, jest odławianie szumowin na samym początku gotowania. Dzięki temu powyższy problem nie będzie miał miejsca w gotowym daniu.

Jak gotować rosół, aby nie był mętny?

Przede wszystkim podstawą jest zalanie mięsa zimną wodą. Nagłe rozpoczęcie ścinania mięsa to najprostsza droga do mnóstwa szumowin pływających w garnku z rosołem.

Kolejną istotną zasadą jest ustawienie mocy palnika na małą lub średnią, zależnie od wielkości naczynia. Rosół musi bowiem gotować się bardzo powoli i lekko - gwałtowne wrzenie także doprowadza do zbytniego mętnienia.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszną zupę krem z zielonych liści pora. Ten tekst wyjawia przepis na zupę gulaszową z kurczakiem.

Rosół w garnku

Źródło: canva/JennaWagner, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl; polki

Zapraszamy na nasz Instagram