Dlaczego warto dodać smalec do ciasta na szarlotkę? Powód zachwyca
Szarlotka jest wyjątkowo smacznym deserem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Tradycyjny wypiek przyrządzany był z dodatkiem smalcu, który nadaje ciastu delikatnej konsystencji i sprawia, że wychodzi wyjątkowo kruche. Wypróbujcie tę sprawdzoną recepturę, a efekty mile was zaskoczą.
Szarlotkę przyrządza się na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej budyniu , podczas gdy inni rezygnują z prażenia jabłek . Część korzysta ze sprawdzonego patentu polegającego na wymieszaniu masła ze smalcem. Dzięki temu uzyskuje się niezwykle delikatne ciasto kruche. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.
Przepis na smaczną szarlotkę na smalcu
Z podanych proporcji przyrządzicie ciasto w blasze o wymiarach 24 cm x 36 cm
Składniki:
-
540 g mąki krupczatki
-
100 g schłodzonego masła
-
100 g zimnego smalcu
-
150 g cukru
-
3 żółtka
-
1 jajko
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
3 łyżki zimnej wody
-
1 kg jabłek
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i umieszczamy je na stolnicy lub dużej płaskiej desce. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.
Masło i smalec kroimy na kawałki, a następnie łączymy je z sypkimi produktami przy pomocy noża. Wbijamy jajko, wlewamy żółtka i wodę. Sprawnie zagniatamy masę.
Gdy powstanie jednolite ciasto dzielimy je na dwie części tak, aby jedna z nich powinna być nieco większa od drugiej. Mniejszy fragment zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Przygotowanie szarlotki:
Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy i przenosimy do blachy. Nakłuwamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 15-20 minut. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i dusimy przez kwadrans w garnku z grubym dnem.
Przekładamy je na spód, a następnie przykrywamy je rozwałkowanym schłodzonym ciastem . Możemy też zetrzeć masę na tarce o większych oczkach. Szarlotkę pieczemy przez 40 minut, a następnie studzimy ją na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. lodami waniliowymi.