Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto dodać smalec do ciasta na szarlotkę? Powód zachwyca
canva/NatashaPhoto

Dlaczego warto dodać smalec do ciasta na szarlotkę? Powód zachwyca

27 marca 2022

Szarlotka jest wyjątkowo smacznym deserem, po który z chęcią sięga wielu smakoszy. Tradycyjny wypiek przyrządzany był z dodatkiem smalcu, który nadaje ciastu delikatnej konsystencji i sprawia, że wychodzi wyjątkowo kruche. Wypróbujcie tę sprawdzoną recepturę, a efekty mile was zaskoczą.

Szarlotkę przyrządza się na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej budyniu , podczas gdy inni rezygnują z prażenia jabłek . Część korzysta ze sprawdzonego patentu polegającego na wymieszaniu masła ze smalcem. Dzięki temu uzyskuje się niezwykle delikatne ciasto kruche. Koniecznie sprawdźcie ten sposób.

Przepis na smaczną szarlotkę na smalcu

Z podanych proporcji przyrządzicie ciasto w blasze o wymiarach 24 cm x 36 cm

Składniki:

  • 540 g mąki krupczatki

  • 100 g schłodzonego masła

  • 100 g zimnego smalcu

  • 150 g cukru

  • 3 żółtka

  • 1 jajko

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki zimnej wody

  • 1 kg jabłek

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i umieszczamy je na stolnicy lub dużej płaskiej desce. Dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.

Masło i smalec kroimy na kawałki, a następnie łączymy je z sypkimi produktami przy pomocy noża. Wbijamy jajko, wlewamy żółtka i wodę. Sprawnie zagniatamy masę.

Gdy powstanie jednolite ciasto dzielimy je na dwie części tak, aby jedna z nich powinna być nieco większa od drugiej. Mniejszy fragment zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Przygotowanie szarlotki:

Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy i przenosimy do blachy. Nakłuwamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 15-20 minut. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i dusimy przez kwadrans w garnku z grubym dnem.

Przekładamy je na spód, a następnie przykrywamy je rozwałkowanym schłodzonym ciastem . Możemy też zetrzeć masę na tarce o większych oczkach. Szarlotkę pieczemy przez 40 minut, a następnie studzimy ją na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. lodami waniliowymi.

Szarlotka na kruchym spodzie ze smalcem będzie bardzo smaczna
Szarlotka na kruchym spodzie ze smalcem będzie bardzo smaczna

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy