Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekka jak chmurka szarlotka z budyniem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 10.11.2021 01:00

Lekka jak chmurka szarlotka z budyniem

szarlotka
canva/beats3

Macie ochotę na coś słodkiego? A co powiecie na połączenie kruchego ciasta, jabłek i budyniu? Brzmi nieźle, a jeszcze lepiej smakuje. Oto przepis na szarlotkę z budyniem, która jest wilgotna, a jednocześnie lekka jak chmurka. Kropkę nad i w tym łakociu stanowi zaś kruche, chrupiące ciasto.

Szarlotka jest jednym z najsmaczniejszych ciast. Nic dziwnego, łączy bowiem w sobie kruche ciasto i wilgotne jabłka, a więc smak słodki z kwaskowym. Czegóż chcieć więcej? A no można pomyśleć o wzbogaceniu tego ciasta w budyń. Dzięki niemu wypiek stanie się lekki, jeszcze bardziej wilgotny i nabierze mlecznej nuty. Naprawdę warto go spróbować.

Lekka jak chmurka szarlotka z budyniem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 20 dag masła

  • 10 dag cukru pudru

  • 1 jajko

  • 1,5 kg kwaskowych jabłek

  • pół cytryny

  • 4 łyżki cukru

  • cynamon

  • 400 ml mleka

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie szarlotki z budyniem

Mąkę wysyp na stolnicę, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki schłodzonego masła, posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder i jajko, zagnieć kruche ciasto. Zawiń je w folię, włóż na godzinę do lodówki.

Jabłka obierz, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Kawałki jabłek pokrój w plasterki, wsyp do garnka, skrop sokiem z cytryny. Jabłka zagotuj, gotuj ok. 10 minut na średnim ogniu. Dopraw je 2 łyżkami cukru i cynamonem.

W 1/2 szklanki mleka rozmieszaj budyń i 2 łyżki cukru. Pozostałe mleko zagotuj. Wlej do niego rozmieszany proszek budyniowy, zamieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Średniej wielkości formę wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj do niej połowę ciasta. Wstaw je na 15 minut do piekarnika o temp. 200 st. C.

Na podpieczony spód wyłóż jabłka, a potem budyń. Posyp pozostałym, startym ciastem. Piecz ok. 50 minut w 180 st. C. Ciasto oprósz cukrem pudrem.

Po więcej inspiracji na pyszne szarlotki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis na ekspresową szarlotkę bez zagniatania, a także na szarlotkę z dodatkiem dyni.

prażenie jabłek
prażenie jabłek

Źródło zdjęcia: canva/teresinagoiafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram