Smakosze.pl Porady Dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość
canva/MarenWischnewski

Dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość

17 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiele osób uwielbia racuchy. A wiecie, dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość, co można zyskać dzięki jej dodatkowi. Z całą pewnością miękkość i puszystość, ale nie tylko. Zobaczcie, dla kogo soda jest dobrym wyborem.

Racuchy to puszyste placuszki, które swą miękkość i wyrastanie zawdzięczają spulchniaczowi. Często dodaje się do nich drożdże, ale można też sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Soda i proszek do pieczenia mają tę przewagę nad drożdżami, że nie trzeba czekać, aż zadziałają. Ciasto można smażyć w zasadzie od razu po wymieszaniu. Jednak to nie jedyna zaleta.

Dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość

Dodatek sody do racuchów z pewnością przypadnie do gustu tym, którzy nie przepadają za zapachem drożdży. Ten jest dość wyczuwalny, zwłaszcza jeśli przesadzi się z ilością dodanych drożdży. A tak naprawdę, by osiągnąć pożądany efekt, czyli puszyste racuchy, nie trzeba dużej ilości drożdży.

Poza odczuciami zapachowymi, niektórzy zwyczajnie źle reagują na drożdże. Mają po nich wzdęcia i problemy żołądkowe. I właśnie dla nich dobrym rozwiązaniem jest soda oczyszczona, którą można też zastąpić proszkiem do pieczenia.

Przepis na racuchy z sodą

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 1 szklanka kefiru lub maślanki

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

  • sól

  • 1 łyżeczka cukru

  • olej do smażenia

Przygotowanie racuchów

Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, kefir, sodę, szczyptę soli i cukier. Wymieszaj gładkie i dość gęste ciasto.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż racuchy, aż będą z obu stron rumiane.

Racuchy zdejmij z patelni. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz je cukrem pudrem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na racuchy. Sprawdź, jak przygotować bananowe racuchy z kaszą manną , a także, jak zrobić racuchy serowe .

soda
soda

Źródło zdjęcia: canva/new look casting

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy