Tajemna receptura siostry Anieli na wyrośnięte, serowe racuchy
Placuszki serowe idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie. Zwłaszcza jeśli będą delikatne i puszyste. Efekt osiągniemy dzięki protemu trikowi, jakim jest ubicie piany z białek. Zadziała podobnie jak dodatek drożdży. Placki będą dobrze wyrośnięte. Spróbujcie koniecznie.
Zdradzaliśmy wam już przepis na klasyczne racuchy przygotowywane bez drożdży. Podpowiadaliśmy też jak je wykonać z dodatkiem mąki gryczanej. Tym razem przedstawiamy sposób na niezwykle wyrośnięte placuszki z serem, które zachwycą was zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Przepis na delikatne racuchy serowe
Składniki:
2 jaja
300 g białego sera
pół szklanki kaszy manny
1,5 łyżki cukru pudru
łyżeczka aromatu waniliowego
3 łyżki mąki
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Ser rozdrabniamy w misce, aż powstanie gładka masa. Łączymy go starannie z żółtkami, cukrem pudrem, kaszą manną i aromatem waniliowym.
Białka ubijamy na sztywną pianę, najlepiej przy pomocy miksera. Mieszamy ją z serem. Dokładnie mieszamy, a następnie dłońmi formujemy placuszki. Obtaczamy je w mące.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i smażymy specjał, aż z obu stron nabierze pięknego złotego koloru. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówka: placki możemy podać na wiele różnych sposobów. Dobrze smakują np. z dżemem lub słodką śmietanką i świeżymi owocami. Wybierzcie swoje ulubione dodatki.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis