Dlaczego warto jeść brukiew?
Brukiew była bardzo częstym gościem na stołach naszych przodków, którzy cenili ją za specyficzny smak oraz właściwości. Dzisiaj niestety nie jest już tak popularna, lecz zdecydowanie warto ponownie wprowadzić ją do naszego jadłospisu. Jest niskokaloryczna, zawiera sporo witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Niżej pokazujemy smaczne sposoby na jej podanie.
Brukiew przez mnóstwo czasu uznawana była za żywność ludzi z niższych sfer, którzy nie mogli sobie pozwolić na inne droższe warzywa. Mimo to jest bardzo pożywna, smaczna i zdrowa, dlatego warto na nowo odkryć jej smak.
W czasach głodu brukiew z powodzeniem zastępowała mięso czy pieczywo, więc często można spotkać się ze wzmiankami o niej we wspomnieniach ludzi, którzy przeżyli okupację. Dzięki niej całe społeczności zdołały przetrwać nawet najbardziej chude lata.
Jakie wartości odżywcze posiada brukiew?
W 100 gramach tego warzywa znajduje się jedynie około 40 kcal, co sprawia, że brukiew jest niskokaloryczna - to dobre wieści dla wszystkich, którzy pragną zrzucić kilka kilogramów. Dodatkowym atutem jest duża ilość błonnika, który poprawia pracę jelit i wydłuża uczucie sytości po posiłku.
W brukwi znaleźć można także witaminę C w większej ilości, która poprawia odporność organizmu i chroni go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także ułatwia gojenie ran i zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów.
Brukiew to także skarbnica potasu, bardzo istotnego składnika mineralnego. Minerał ten reguluje utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi oraz pracę mięśni. Siarka, która także obecna jest w tym warzywie, reguluje poziom glukozy we krwi i działa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie.
Jak przygotować brukiew?
Dawniej przede wszystkim pieczono ją na żywym ogniu i podawano jako substytut mięsa i pieczywa. Dzisiaj można pozwolić sobie na odrobinę więcej ekstrawagancji i użyć jej w smaczniejszy i ciekawszy sposób.
Wspaniale komponuje się pod postacią puree z marchewką, masłem i śmietaną, doprawione solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Taka brukiew może zostać wykorzystana jako dodatek do dań mięsnych zamiast ziemniaczanego puree.
Kolejną pyszną metodą jest ugotowanie zupy krem na bazie brukwi, ziemniaków, marchewki i bulionu wieprzowego. Aromat nadaje jej żółta pasta curry oraz karmelizowana czerwona cebula. Przed wydaniem można posypać jej wierzch prażonymi płatkami migdałowymi oraz grzankami z dodatkiem masła czosnkowego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sycącą fasolkę po bretońsku. Ten tekst zdradza dlaczego warto codziennie pić sok pomidorowy.
Źródło zdjęcia: canva/Ockra, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni
-
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: kuchnia.wp.pl; poradnikzdrowie