Smakosze.pl
Fasolka

canva/undefined undefined, Getty Images

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

27 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Fasolka po bretońsku jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań na bazie fasoli w Polsce. Polacy po prostu uwielbiają tę sycącą potrawę, która rozgrzewa na długie godziny. Jeśli zamienisz kiełbasę na mięso mielone, uzyskasz znacznie smaczniejszą wersję.

Fasolka po bretońsku to prawdopodobnie najlepsza potrawa na obecną porę roku. Jesienią jest zimno, a więc organizm potrzebuje większej ilości kalorii niż zwykle - poniższy przepis doskonale syci na cały dzień.

Klasycznie w fasolce po bretońsku znajduje się wędzona kiełbasa, nadająca całości lekko dymnego aromatu. Zamieniając ją na mieloną wieprzowiną lub wołowiną, uzyskuje się znacznie lepszy smak oraz konsystencje.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fasolkę po bretońsku bez kiełbasy

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy sposoby na łatwe otwarcie słoika. Z tego tekstu dowiesz się, jak z łatwością ubijać śmietanę na sztywno.

Składniki:

  • 400 g fasoli „Piękny Jaś”

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 300 - 350 g mielonego mięsa z łopatki

  • 100 g wędzonego boczku

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 łodyga selera naciowego

  • 2 pomidorów z puszki

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 g koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego

  • ½ łyżeczki mielonego kminku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 2 łyżki cząbru

  • 1 łyżeczka soli słonecznej

Dzień wcześniej namocz w dużej ilości wody fasolę. Przełóż ją następnego dnia do garnka, wrzuć liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuj przez godzinę. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni.

jajecznica

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

CZYTAJ DALEJ

Do zrumienionego boczku wrzuć mielone mięso i smaż je, aż stanie się brązowe. Wrzuć siekaną w kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Po chwili dodaj startą marchewkę z pietruszką, oraz pokrojony w plasterki seler. Duś całość, aż warzywa zmiękną, a następnie wlej pomidory z puszki.

Do fasoli dodaj zawartość patelni, pieprz ziołowy, kminek, cząber, paprykę, cząber, sól słoneczną i gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Podawaj ze świeżym chlebem.

Fasolka

Źródło: canva/DreamBigPhotos, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gdywbrzuchuburczy.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >