Smakosze.pl
Sok pomidorowy

canva/zeleno, Getty Images

Dlaczego warto codziennie pić sok pomidorowy?

27 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sok pomidorowy nie jest napojem pierwszego wyboru dla większości z nas. Warto jednak pochylić się nad tym produktem trochę dłużej, ponieważ zalety picia go są ogromne. Już jedna szklanka dostarcza wiele potrzebnych witamin i minerałów, a także może poprawiać samopoczucie.

Sok pomidorowy został spopularyzowany dopiero w latach siedemdziesiątych XX wieku w Stanach Zjednoczonych przez profesjonalnych kucharzy. Od tego czasu stał się dostępny praktycznie na całym świecie.

Ograniczona dostępność smacznych i zdrowych pomidorów sprawia, że warto sięgać po inne formy pomidorów. Sok z pomidorów, z uwagi na liczne witaminy i minerały, które zawiera, powinien być pity przez cały rok.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co skrywa w sobie sok pomidorowy?

Sok pomidorowy jest przede wszystkim źródłem potasu, który reguluje pracę układu krążenia, przeciwdziała obrzękom, nadciśnieniu i nieregularnemu biciu serca.

Kolejnym ważnym dla układu sercowego minerałem jest niacyna. Ona również znajduje się w dużych ilościach w pomidorach. Niacyna ułatwia zwalczanie za dużych ilości cholesterolu.

Kotlety mielone

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

CZYTAJ DALEJ

Bogactwo witamin, jak A, C, K czy B6, błonnika, antyoksydantów, a także niskie kalorie są wystarczającym powodem, aby codziennie sięgać choćby po jedną szklankę soku.

Na co pomaga sok pomidorowy?

Regularne picie soku z pomidorów ułatwia utrzymanie odpowiedniego poziomu wagi, ponieważ wspomaga proces chudnięcia. Dodatkowo oczyszcza jelita z zalegającej treści pokarmowej.

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy sposoby na łatwe otwarcie słoika. Z tego tekstu dowiesz się, jak z łatwością ubijać śmietanę na sztywno.

Antyoksydanty, których w przetworach pomidorowych jest więcej, niż w surowych owocach, walczą z wolnymi rodnikami, co przyczynia się do odmładzającego efektu.

Sok pomidorowy

Źródło: canva/nadianb

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medme.pl; parenting.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Gdzie w Polsce rosną trufle?

Czytaj więcej >
Pigwa - polska cytryna

Produkty

Czy można jeść pigwę na surowo?

Czytaj więcej >

Produkty

Fatalne informacje o cenach produktów spożywczych

Czytaj więcej >
Biedronka rusza z nowymi promocjami

Produkty

Co czeka na nas od poniedziałku w Biedronce?

Czytaj więcej >

Produkty

Niepokojący wzrost cen oleju rzepakowego

Czytaj więcej >
Pilne doniesienia GIS-u

Produkty

Sanepid wycofuje ze sklepów zanieczyszczoną partię czekolady

Czytaj więcej >