Dlaczego warto jeść daktyle na śniadanie?
Niewielu doceniania ogromną moc daktyli. Tymczasem są one bardzo zdrowe. Długowieczni mieszkańcy Ziemi, zamieszkujący tzw. niebieskie strefy, podkreślają, że ich obecność w diecie, jest niezbędna, by czuć się wyśmienicie. Najlepiej zjeść je na śniadanie, efekty są fenomenalne.
Niebieskie strefy to miejsca na całym świecie, w których ludzie żyją nawet po sto lat. Długowieczni są między innymi mieszkańcy włoskiej Sardynii, japońskiej Okinawy, czy kalifornijskiego miasta Loma Linda. Na ich dobre samopoczucie wpływa przede wszystkim dieta, której od lat pozostają wierni.
Dan Buettner, badacz niebieskich stref, zaobserwował, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dla osób, które przeżyły ponad sto lat, jest przede wszystkim śniadanie. Stanowi ono podstawę ich jadłospisu. Okazuje się, że ogromne znaczenie mają produkty, które długowieczni jedzą z rana.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Co jeść na śniadanie?
Dan Buettner zauważył, że rytuały śniadaniowe długowiecznych związane są przede wszystkim ze spożywaniem zdrowych produktów, takich jak owsianka. Jednak składniki, jakie wchodzą do tej popularnej opcji śniadaniowej, nie są już tak oczywiste.
– Zwykle zaczynają dzień od miski owsianki z daktylami, orzechami włoskimi i mlekiem sojowym. Każdego ranka piją też sok z suszonych śliwek, który usprawnia procesy trawienne, a także obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu - wskazuje Buettner.
Czy daktyle są zdrowe?
Daktyle są bardzo zdrowe, jednak często pomijamy je w naszej diecie. Tymczasem są skarbnicą cennych składników. Nie dość, że zawierają witaminy z grupy A i B, to jeszcze mogą się poszczycić zawartością żelaza, wapnia, cynku, boru, magnezu, potasu czy manganu.
Co ciekawe, w zależności od odmiany, niektóre daktyle mogą zawierać nawet witaminę A i C, tak jest, np. w przypadku Deglet Noor. Z kolei odmiana Medjool ma oprócz wyżej wymienionych składników, ma również witaminy z grupy B6.
Źródło: Canva (Riki Risnandar, Pexels)
Czy daktyle tuczą?
Daktyle , zarówno te suszone, jak i surowe, zawierają sporo cukrów prostych. Są one źródłem energii, oraz uzupełnią niedobór glikogenu i potasu w organizmie. Jednak spożywane w dużej ilości mogą wpłynąć na naszą wagę.
Daktyle warto jeść, jednak rozważnie, gdyż 100 g tych owoców dostarcza aż 282 kcal. Nie ma przeciwwskazań, by włączyć je do diety odchudzającej, jednak trzeba odpowiednio je porcjować. Ich zaletą jest na pewno też to, że na długo pozostawiają uczucie sytości.
Oczywiście niektórych produktów zdecydowanie nie powinno się jeść na śniadanie . Nie należą jednak do nich daktyle. Ze względu na dużą zawartość cukrów prostych owoce te najlepiej spożywać właśnie na śniadanie, by zostały one zużyte w ciągu całego dnia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Żywienie ABC Zdrowie