Smakosze.pl
Projekt bez tytułu (17)

patnowa, Getty Images

Gwiazdy letnich obiadów - ziemniaki pieczone po szwedzku

21 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pieczone ziemniaki po szwedzku są doskonałą alternatywą dla frytek czy klasycznych tłuczonych ziemniaków. Aromatyczne kartofle, które posiadają dużo chrupiącej skórki, świetnie sprawdzają się w roli dodatku do letnich obiadów. Prostota przygotowania jest jedynie dodatkowym atutem.

Ciężko znaleźć ziemniaki w lepszej wersji niż poniższa. Wystarczy kilka chwil w piekarniku i aromatyczna mieszanka przypraw, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Pieczone ziemniaki są jedną z ulubionych przekąsek.

Dobór przypraw oraz samego rodzaju ziemniaków jest zależne jedynie od kucharza. My postawiliśmy na oregano oraz parmezan, jednak można zmienić je na inne dodatki. Jednym z lepszych połączeń jest tarty cheddar oraz suszona wędzona papryka w proszku.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przepis na pieczone ziemniaki po szwedzku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • oregano

  • 100 ml oliwy

  • masło

  • olej rzepakowy

  • parmezan

  • sól i pieprz

Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i dokładnie wytrzyj, a następnie natnij je, nie przecinając do końca. W misce wymieszaj oliwę, oregano, sól, pieprz oraz tarty parmezan. Ziemniaki natrzyj masłem, a także mieszanką ziołową.

obraz 2021-07-11 160319

Bajecznie prosty przepis na obłędne w smaku kiszone pomidory

CZYTAJ DALEJ

Połóż kartofle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza i piecz ziemniaki przez godzinę. Podawaj z mięsem oraz świeżo przygotowaną sałatką. Smacznego.

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Projekt bez tytułu (18)

Źródło: Ann_Zhuravleva, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypiekiinietylko.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Tomasz Strzelczyk, rosół

Przepisy

Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

Czytaj więcej >
krokiety ziemniaczane do obiadu

Przepisy

Krokiety ziemniaczane do obiadu. Wygrywają z frytkami i ziemniakami z wody

Czytaj więcej >
Marynowane kurki są pyszne

Przepisy

Niezawodny przepis na marynowane kurki. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
surówka z kalafiora

Przepisy

Chrupiąca surówka z kalafiora. Do dań z mięsem i bez

Czytaj więcej >
ciasto drożdżowe

Przepisy

Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Nie potrzebuje długiego wyrastania

Czytaj więcej >
gulasz

Przepisy

Letni gulasz pełen warzyw. Pomysł na pożywny obiad na 3 dni

Czytaj więcej >