Piorunujące zalety napoju z liści laurowych i cynamonu
Napój sporządzony z liści laurowych oraz kory cynamonowej jest świetnym sposobem na wspomaganie chudnięcia. Napar przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Dużą zaletą tej receptury jest fakt, że liście laurowe ma każdy z nas w domu - jest to w końcu roślina często używana podczas gotowania.
Chudnięcie w sposób efektywny jest bardzo trudne, w końcu utrzymanie postanowień i skuteczne spalanie tłuszczu nie należy do łatwych zadań. Na szczęście istnieje napój, który ułatwia osiągniecie upragnionego celu.
Sporządzenie tego napoju nie jest skomplikowane, dlatego każdy może z powodzeniem przetestować jego wpływ na własny organizm. Warto przy tym pamiętać, że praktycznie we wszystkich kuchniach można znaleźć składniki, które są potrzebne do jego zrobienia.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Korzyści napoju z cynamonu i liści laurowych
Cynamon wykazuje działanie przyspieszające przemianę materii, ułatwia spalanie dodatkowej tkanki tłuszczowej, a także ma właściwości moczopędne i oczyszczające, przez co pomaga usuwać z ciała toksyny i nadmiar płynów.
Liść laurowy z kolei wspomaga procesy trawienia i przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn i resztek niestrawionego pokarmu. Dodatkowo roślina ta posiada naturalne diuretyki, które ułatwiają usuwanie nagromadzonych w tkankach płynu.
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Przepis na napój z cynamonu i liści laurowych
Składniki:
1 l wody
1 łyżeczka cynamonu
6 liści laurowych
25 g miodu
Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, wsyp do niej cynamon oraz liście laurowe. Zmniejsz ogień i gotuj całość przez około 5 minut. Zdejmij garnek z gazu i odstaw do ostudzenia.
Gdy napój będzie chłodny, przecedź go, przelej do szklanki i pij na pusty żołądek. Dzięki temu efekty uzyskuje się najszybciej.
Kulinarne zastosowania liści laurowych
Liście laury szczególnie dobrze smakują w najróżniejszych zupach. Wzmacniają ich smak i nadają im niepowtarzalnego aromatu. W tym przypadku warto je jednak dodać pod koniec gotowania, aby nie stały się gorzkie.
Zmielone liście stanowią jeden ze składników kilku popularnych mieszanek przypraw, takich jak garam masala. Laur często używa się jako część marynat do mięs, które przenikają je do wewnątrz.
Źródło: post424, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: krokdozdrowia.com; kuchnia.wp.pl