Czego nie powinno się jeść na śniadanie?
Niektóre produkty, choć powszechnie uważane za zdrowe, nie powinny być jedzone na czczo. Dlatego też na śniadanie lepiej wybierać takie artykuły spożywcze, które w żaden sposób nie podrażnią naszego żołądka i dadzą nam jak najwięcej energii oraz dostarczą wartościowych składników. W związku z tym rano powinniśmy unikać jedzenia jogurtów, cytrusów czy bananów. Lepiej zjeść je w ciągu dnia.
Pierwsze śniadanie, jakie zjemy zaraz po przebudzeniu, jest bardzo ważnym posiłkiem, gdyż zapewnia nam energię na cały dzień. Warto więc przemyśleć, co zjemy o poranku i nie traktować tego posiłku po macoszemu.
W jednym z artykułów, które pojawiły się na naszej stronie, pisaliśmy o tym, że na pusty żołądek dobrze jest wypić napój z cytryn. Dostrzegliśmy też zalety nawadniania się rano czterema szklankami wody. Tym razem skupimy się na tym, co powinniśmy zjeść, a czego rano lepiej nie spożywać, choć pozornie wydaje się oczywistym wyborem.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Z jakich produktów lepiej zrezygnować na śniadanie?
Największym zaskoczeniem na liście produktów, których lepiej nie jeść na czczo jest jogurt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Jednak ten produkt, chociaż nam nie zaszkodzi, nie dostarczy nam żadnych cennych składników. Dzieje się tak dlatego, że zdrowe bakterie z jogurtu znikną po konfrontacji z sokiem żołądkowym.
Kolejnym popularnym dodatkiem do śniadań są banany, które chętnie dodajemy właśnie do jogurtów czy owsianki. Choć te owoce rzeczywiście dodają sporo energii, magnez w nich zawarty zaburza gospodarkę magnezowo-wapniową, jeśli przyjmujemy je na czczo. Poleca się za to jedzenie ich na drugie śniadanie.
Na pierwsze śniadanie lepiej nie jeść też cytrusów, gdyż mogą one negatywnie wpłynąć na żołądek. Jest spora szansa, że spożywane na czczo podrażnią śluzówkę, a co za tym idzie – już od rana możesz walczyć z nieprzyjemną zgagą.
Rano unikaj też picia zimnych napojów. Takie wyciągniecie prosto z lodówki, znacznie wydłużą bowiem czas trawienia posiłków.
Co warto zjeść zaraz po przebudzeniu?
Im więcej posiłków spożywamy w ciągu dnia, tym większa powinna być kaloryczność naszego śniadania. Jeśli więc jadasz trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczać nawet 30% dziennej wartości kalorycznej diety, przy czterech i pięciu posiłkach 25% wartości kalorycznej diety powinno zawrzeć się w śniadaniu.
Źródło: Canva (Getty Images)
Od razu po przebudzeniu zaleca się jedzenie jajek. Te ugotowane na miękko są lekkostrawne i bogate w białko, są też najlepszym źródłem energii.
Do porannej owsianki możesz, zamiast bananów dodać odrobinę miodu. Posiłek będzie wtedy zastrzykiem energii na cały dzień - pobudzi twój umysł do pracy.
Latem dobrze też zjeść na śniadanie arbuza, gdyż świetnie nawadnia i wprawia w dobry nastrój.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kobieta Interia, Poradnik Zdrowie