Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto jeść makrelę?
pixabay.com/monika1607

Dlaczego warto jeść makrelę?

2 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Makrela jest rybą, którą w Polsce kupuje się i jada najczęściej. Jej cena nie jest wysoka, zawiera wiele wartości odżywczych, a łatwa dostępność, wszak można znaleźć ją w praktycznie każdym sklepie, tylko zachęca do kupowania.

Choć makrela jest tłustą rybą morską, co można odczuć podczas jedzenia, zawiera głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Omega-3 bardzo korzystnie działa na układ krwionośny, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i wielu innych chorób serca.

Co skrywa makrela?

Dla ludzi chcących zbudować silne mięśnie makrela idealnie się nadaje. Jest źródłem pełnowartościowego białka, w którym zawarte są między innymi aminokwasy (leucyna, izoleucyna, lizyna), których organizm człowieka nie wytwarza - trzeba więc dostarczać je wraz z pożywieniem.

W makreli można znaleźć sporą ilość minerałów, takich jak potas, magnez i fosfor, co  pozytywnie wpływa na kości, zęby i stawy. Magnez poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, z kolei potas obniża ciśnienie krwi i reguluje prace układu krwionośnego.

Bogactwo witaminy D

Witamina D w naszej części planety jest bardzo ważnym elementem. Choć wytwarzamy ją dzięki promieniom słonecznym, jej ilość nie jest wystarczająca. Witamina ta ma udział we wchłanianiu wapnia i fosforu w organizmie oraz mineralizacji kości.

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Co więcej, witamina D działa immunomodulująco, przez co pomaga zachować dobrą odporność. Wygasza procesy prozapalne w ludzkim ciele, co zmniejsza ryzyko powstawania stanów zapalnych oraz chorób autoimmunologicznych, jak reumatyzm czy nieswoiste zapalenia jelit.

Źródło: canva.com/Mykola Lunov

Makrela nie dla ciężarnych

Niestety, jak wiele innych produktów spożywczych, nawet makrela ma swoje minusy. Największym mankamentem tej ryby jest tendencja do kumulowania związków rtęci w jej ciele. Jednym z najgorszych jest metylortęć, która banalnie łatwo przenika barierę krew-łożysko, a także przechodzi do mleka matki.

Metylortęć ma zdolność do kumulowania się w krwinkach i mózgu płodu, co wywołuje uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego. Agencja ds. Żywności i Leków zaleciła, aby ciężarne i karmiące piersią kobiety całkowicie wyeliminowały makrelę ze swoich diet.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie.pl; twojezdrowie.rmf24.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy