Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zamarynować śledzie, żeby były miękkie?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 22:58

Jak zamarynować śledzie, żeby były miękkie?

Śledzie w wyjątkowej odsłonie
Canva.com / Przemysław Ceglarek

Smakowite śledzie potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Specjał powinien być odpowiednio miękki. Mało kto zdaje sobie sprawę, że śledzie wyjdą o wiele bardziej aksamitne, jeśli wcześniej zamarynujemy je w kwaskowatej wodzie gazowanej.

Prosty sposób na wyjątkowo kuszące śledzie

Nie da się ukryć, że śledzie często goszczą na naszych stołach. Zajadamy je przy spotkaniach rodzinnych i świętach. Nie jest to zaskoczeniem, ponieważ rybny frykas charakteryzuje się wyśmienitymi walorami smakowymi, obok których ciężko przejść obojętnie.

Sam smak to nie wszystko. Śledzie powinny mieć również odpowiednią konsystencję. Najbardziej pożądane są ryby, które cechują się delikatnością i wręcz rozpływają się w ustach. Okazuje się, że wystarczy je wcześniej zamarynować w odpowiedni sposób.

Jeśli chcesz, aby Twoje śledzie wyszły perfekcyjnie, koniecznie skorzystaj ze sztuczki stosowanej przez wielu mistrzów kuchni. Wystarczy, że filety umieścisz na pół godziny w mineralnej wodzie gazowanej. Najlepiej, jeśli będzie lekko kwaskowata. W tym celu warto marynatę wzbogacić o odrobinę octu winnego.

Przepis na wyborne śledzie jest bardzo prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Czego dokładnie potrzebujemy?

  • 1 kg płatów ze śledzi

  • 2 cebule

  • 200 ml octu winnego

  • 500 ml mineralnej wody gazowanej

  • 60 ml oleju

  • 5 g cukru 

  • 7 ziaren pieprzu

  • 7 ziaren ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

(Canva / JackF)

Przepis na śledzie w przepysznym wydaniu

Na początku śledzie namaczamy w mieszance wody gazowanej i octu. Po 30 minutach marynatę przelewamy do garnka i wzbogacamy o przyprawy. Całość gotujemy. Kiedy mieszanka zawrze, dodajemy do niej jedną pokrojoną cebulę.

Garnek zdejmujemy z ognia i pozwalamy zalewie wystygnąć. W słoiku umieszczamy warstwami śledzie, cebulę i przyprawy. Na wierzchu powinna znajdować się cebula z przyprawami. Wszystko zalewamy ostudzoną mieszanką wody i octu. 

Nasze śledzie są już gotowe. Należy przechowywać je w lodówce przez maksymalnie 14 dni. Godny polecenia jest również przepis na śledzie z suszonymi pomidorami. Warto wiedzieć, jakich ryb nie poleca Magda Gessler.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba Przepis