Smakosze.pl
Przepis na gołąbki z młodej kapusty z twarogiem

Canva ( dulezidar, Getty Images)

Przepis na gołąbki z młodej kapusty z twarogiem

31 Maja 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Gołąbki są potrawą, z którą można eksperymentować na wiele sposobów. Tym razem przedstawiamy przepis na nietuzinkowy farsz z dodatkiem twarogu, który sprawia, że danie smakuje zupełnie inaczej. Efekt zaskoczy niejednego wielbiciela klasycznej wersji tej kultowej potrawy.

Choć wydaje się, że za gołąbkami szaleją wszyscy Polacy i nie ma osoby, która pogardziłaby tym daniem, nawet najpyszniejsze potrawy mogą się w końcu znudzić. Dlatego czasem warto nieco odświeżyć klasyczną recepturę i postawić na odrobinę szaleństwa. 

Jak długo gotować gołąbki? 

Gołąbki z tradycyjnego przepisu składają się z czterech głównych składników i kilku pomniejszych dodatków. Najważniejszymi elementami tej potrawy są mięso mielone, ryż, kapusta i sos pomidorowy.

Istotną częścią przygotowania gołąbków jest ich gotowanie. Ważne, by w garnku o grubym dnie ułożyć kilka liści kapusty, a następnie równomiernie kłaść obok siebie wcześniej zawinięte gołąbki. Tak przygotowane danie zalewamy w całości bulionem. 

Potrawę należy gotować na małym ogniu. Jeśli przygotowujemy gołąbki z młodych liści kapusty, gotujemy je około 30/40 minut, z kolei grubsze liście starej kapusty powinny być trzymane na ogniu przez około godzinę.

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania gołąbków z twarogiem?

Aby przygotować gołąbki z młodej kapusty z twarogowym farszem, potrzebujemy: 

  • 1 główka młodej kapusty

  • 500 g twarogu w kawałku

  • 3 łyżeczki masła

  • 2 jajka

  • 1/3 szklanki ugotowanego na półtwardo ryżu

  • pół szklanki bułki tartej

  • zeszklona 1 cebula

  • koncentrat pomidorowy

  • bulion warzywny

  • sól

  • pieprz

  • olej

Źródło: Pixabay/ Urlike Leone

Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem twarogu?

Zacznij od zmiksowania na gładką masę twarogu, bułki tartej, podsmażonej cebulki i przypraw. Gdy będzie już gotowa, połącz ją z ugotowanym wcześniej ryżem. Młodą kapustę wyparz we wrzącej wodzie i porozdzielaj liście. 

Gdy liście ostygną, zacznij nakładać na nie farsz. Staraj się to robić równomiernie, tak by uzyskać jak najbardziej perfekcyjny kształt gołąbka. Następnie układaj je zgodnie z zaleceniami, o których pisaliśmy na początku tego artykułu.

Zalej całość bulionem i gotuj je aż do uzyskania miękkości kapusty. Dopiero na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz poznać inne przepisy na gołąbki, koniecznie zerknij do tego artykułu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Share Info

Dominika MikaAutor

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków kiszonych

Przepisy

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Czytaj więcej >
Kawa z lodami

Przepisy

Idealny poobiedni deser – kawa z lodami

Czytaj więcej >
Puszyste ciasto na naleśniki

Przepisy

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >
pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >