Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto jeść szczypiorek?
Canva.com / Piotr Marcinski

Dlaczego warto jeść szczypiorek?

19 kwietnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia szczypiorek jest uwielbiany przez wielu smakoszy. Nie bez powodu tak często dodaje się go do rozmaitych potraw. Roślina charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, który ciężko porównać do czegokolwiek innego. Takie walory nie są jedynym atutem szczypiorku.

Niepozorny szczypiorek jest bogactwem cennych składników odżywczych

Nie da się ukryć, że szczypiorek odgrywa ważną rolę w kulinariach. Niedawno przedstawialiśmy przepis na jajecznicę z tym dodatkiem . Okazuje się, że szczypiorek może pomóc nam zachować zdrowie. Wszystko za sprawą zawartych w nim witamin i minerałów.

Mało kto zdaje sobie sprawę, że szczypiorek jest aż tak zdrowy. Wystarczy spojrzeć na składniki odżywcze, które się w nim znajdują . Ich lista jest imponująca i ciężko przejść obok niej obojętnie. Co skrywa w sobie szczypiorek?

  • Magnez

  • Cynk

  • Miedź

  • Selen

  • Fosfor

  • Potas

  • Sód

  • Wapń

  • Żelazo

  • Witamina C

  • Witamina A

  • Witamina E

  • Witamina K

  • Witamina B1

  • Witamina B2

  • Foliany

Takie bogactwo witamin i minerałów w znaczący sposób wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu . Warto bliżej przyjrzeć się właściwościom szczypiorku. Wielu smakoszy może być zaskoczonych tym, na co pomaga smakowita roślina.

(Canva.com / Leeser)

Szczypiorek w codziennej diecie

Okazuje się, że szczypiorek uznaje się za naturalny antybiotyk. Dzięki zawartej w nim allicynie oraz witaminie C możemy wzmocnić swoją odporność . Wczesną wiosną jest to jak najbardziej wskazane. Jednak do dopiero początek zalet szczypiorku.

Szczypiorek neutralizuje wolne rodniki. Dzięki temu jego jedzenie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów . Warto również zauważyć, że smakowita roślina jest wskazana w przypadku problemów gastrycznych.

Nie można zapomnieć o tym, że regularne sięganie po szczypiorek może nas uchronić przed atakiem serca, udarem oraz miażdżycą . Z kolei wspomniana wcześniej allicyna pomaga w zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu.

Trzeba przyznać, że szczypiorek ma liczne atuty, które są sporą zachętą do sięgania po niego przy każdej możliwej okazji. Każdy, kto gustuje w zielonym przysmaku, powinien znać, sposoby na jego pozyskiwanie .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy