Niezawodne sposoby na pozyskanie przepysznego szczypiorku
Szczypiorek od setek lat jest cennym składnikiem naszej diety. Ta niepozornie wyglądająca roślina skrywa w sobie ogrom charakterystycznego, cebulowego smaku i ostrości, która nadaje potrawom niepowtarzalnych nut smakowych oraz aromatycznych.
Najczęściej kupujemy całe pęki w sklepach spożywczych - roślina ta ma niską cenę, więc nie szkoda nam kilku złotych na zakupach. Można jednak uprawiać ją w banalnie prosty i organiczny sposób w domu i poniżej zdradzamy jak tego dokonać.
Szczypiorek hodowany w domu
W praktycznie każdym domu co tydzień wyrzucane jest wiele plastikowych butelek po napojach czy wodzie, które mają różne pojemności. W przypadku metody pierwszej najlepiej sprawdzą się 2,5 litrowe butelki.
Wystarczy przeciąć ją około 10 cm od szyjki, wsypać do jej wnętrza odrobinę keramzytu, a na niego ziemię uniwersalną. W ziemię trzeba potem wbić kilka cebul korzeniami do ziemi, podlać odrobiną wody i odstawić na parapet.
Po około dwóch tygodniach szczypiorek powinien urosnąć do mniej więcej 30 cm - jest to zdecydowanie wystarczająca ilość szczypioru dla całej, nawet najbardziej głodnej rodziny. Kolejna metoda jest jeszcze prostsza i sprawdzi się w tych domach, w których nie korzysta się z plastikowych butelek.
Do drugiej metody potrzebna Ci będzie zwykła reklamówka ze sklepu, ręcznik papierowy, gumka recepturka oraz kilka świeżych cebul. Jeśli chcesz przyspieszyć puszczanie pędów przez cebulę, wymocz ją przez 1 dzień w wodzie.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy doskonałe promocje dostępne od jutra w Biedronce i Lidlu. Tutaj z kolei prezentujemy wyzwanie, jakiego podjął się pewien youtuber - zjadł on najostrzejszą pizzę w Polsce i wygrał 1500 złotych.
Do reklamówki włóż ręcznik papierowy (dobrze sprawdzi się papier toaletowy) i ułóż go na tyle dużo, aby wypełnił przynajmniej 2 cm reklamówki. Następnie skropl papier wodą ze spryskiwacza i ułóż na podkładce tyle cebul, ile tylko się zmieści.
Napompuj w dalszej kolejności reklamówkę, zwiąż ją gumką recepturka i odstaw w kuchni. Po kilku dniach powinna wypełnić się szczypiorkiem. Te metody mają również jeszcze jedną zaletę - dzięki nim można cieszyć się świeżym szczypiorkiem przez cały rok, nawet podczas najzimniejszej zimy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: bystragrazyna.pl