Smakosze.pl
Szczypiorek wyhodowany domową metodą

Image Professionals GmbH

Niezawodne sposoby na pozyskanie przepysznego szczypiorku

28 Lutego 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szczypiorek można dodać praktycznie do każdego dania - kanapki, jajecznica, ziemniaki czy mięso, z każdym z nich współgra idealnie. Warto jednak, zamiast kupować ciągle kolejne pęki szczypiorku, wyhodować go samodzielnie. Poniżej prezentujemy najta

Szczypiorek od setek lat jest cennym składnikiem naszej diety. Ta niepozornie wyglądająca roślina skrywa w sobie ogrom charakterystycznego, cebulowego smaku i ostrości, która nadaje potrawom niepowtarzalnych nut smakowych oraz aromatycznych. 

Najczęściej kupujemy całe pęki w sklepach spożywczych - roślina ta ma niską cenę, więc nie szkoda nam kilku złotych na zakupach. Można jednak uprawiać ją w banalnie prosty i organiczny sposób w domu i poniżej zdradzamy jak tego dokonać.

Szczypiorek hodowany w domu

W praktycznie każdym domu co tydzień wyrzucane jest wiele plastikowych butelek po napojach czy wodzie, które mają różne pojemności. W przypadku metody pierwszej najlepiej sprawdzą się 2,5 litrowe butelki. 

Wystarczy przeciąć ją około 10 cm od szyjki, wsypać do jej wnętrza odrobinę keramzytu, a na niego ziemię uniwersalną. W ziemię trzeba potem wbić kilka cebul korzeniami do ziemi, podlać odrobiną wody i odstawić na parapet. 

Po około dwóch tygodniach szczypiorek powinien urosnąć do mniej więcej 30 cm - jest to zdecydowanie wystarczająca ilość szczypioru dla całej, nawet najbardziej głodnej rodziny. Kolejna metoda jest jeszcze prostsza i sprawdzi się w tych domach, w których nie korzysta się z plastikowych butelek.

Do drugiej metody potrzebna Ci będzie zwykła reklamówka ze sklepu, ręcznik papierowy, gumka recepturka oraz kilka świeżych cebul. Jeśli chcesz przyspieszyć puszczanie pędów przez cebulę, wymocz ją przez 1 dzień w wodzie. 

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu, w którym wyjawiamy doskonałe promocje dostępne od jutra w Biedronce i Lidlu. Tutaj z kolei prezentujemy wyzwanie, jakiego podjął się pewien youtuber - zjadł on najostrzejszą pizzę w Polsce i wygrał 1500 złotych. 

Do reklamówki włóż ręcznik papierowy (dobrze sprawdzi się papier toaletowy) i ułóż go na tyle dużo, aby wypełnił przynajmniej 2 cm reklamówki. Następnie skropl papier wodą ze spryskiwacza i ułóż na podkładce tyle cebul, ile tylko się zmieści. 

Napompuj w dalszej kolejności reklamówkę, zwiąż ją gumką recepturka i odstaw w kuchni. Po kilku dniach powinna wypełnić się szczypiorkiem. Te metody mają również jeszcze jedną zaletę - dzięki nim można cieszyć się świeżym szczypiorkiem przez cały rok, nawet podczas najzimniejszej zimy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: bystragrazyna.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Czytaj więcej >
Jak najlepiej pociąć kiełbasę?

Porady

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

Czytaj więcej >
Truskawki doprowadziły do niebezpiecznego incydentu

Porady

Dramatyczny wypadek w Kijowie, wszystko przez truskawki

Czytaj więcej >
GIS przestrzega grzybiarzy

Porady

GIS przestrzega przed grzybobraniem

Czytaj więcej >
Kotlet de volaille jest prosty w przygotowaniu

Porady

Jak zwinąć kotlet de volaille, żeby się nie rozpadł?

Czytaj więcej >
Pomidory wyrosną jeszcze większe

Porady

Czym nawozić pomidory?

Czytaj więcej >