Co dodać do kawy, by była zdrowsza?
Imbir to przyprawa, którą chętnie dodajemy do ciast, dorzucamy do wody z cytryną czy rozgrzewającej herbaty. Jest też niezastąpiona przy przygotowaniu dań kuchni azjatyckiej. Jednak niewiele osób łączy tę przyprawę z kawą, nie zdając sobie sprawy z niesamowitych właściwości tego napoju.
Imbir, czyli przyprawa do zadań specjalnych
Obecnie korzeń imbiru możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Warto zainwestować w ten świeży, nie z proszku, by w pełni skorzystać z jego cennych składników. W połączeniu z kawą zadziała na nas wyśmienicie.
Przyprawę docenią szczególnie ci, którzy dbają o zdrowe odżywianie. Imbir ma właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu wspiera walkę z infekcjami. Jedząc go, szybciej poradzimy więc sobie z przeziębieniem ze względu na jego antybakteryjne właściwości.
Imbir działa też przeciwzapalnie, więc można bez obaw polecić go osobom z chorobami stawów.
Imbir z kawą – połączenie idealne
Korzenny aromat imbiru doskonale komponuje się ze smakiem kawy. Taki napój proponujemy pić szczególnie o poranku, tuż przez wzmożoną pracą umysłową. Połączenie właściwości obydwu produktów zapewni nam bowiem nie tylko pobudzenie układu nerwowego, co pozytywnie wpłynie na koncentrację, ale również poprawi ukrwienie mózgu i wspomoże jego pracę.
Kawa z tą korzenną przyprawą dostarczy nam też cennych polifenoli roślinnych, które hamują działanie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników tlenowych. Innymi słowy, kawka z imbirem wpłynie na opóźnienie procesów starzenia.
Jednak jednym z najciekawszych efektów picia kawy z imbirem jest niesamowicie podkręcony metabolizm. Taki napój wypity rano wpłynie na spalanie kalorii, gdyż imbir reguluje procesy trawienne i poprawia przemianę materii. Jeśli więc zależy nam na zrzuceniu paru kilogramów, warto zaczynać dzień od pożywnego śniadania i kawy z imbirem.
Źródło: Joseph Mucira z Pixabay
undefined
Przepis na kawę z imbirem
Aby przygotować pyszną i zdrową kawę z imbirem, możesz zastosować zarówno korzeń z imbiru, jak i sproszkowaną przyprawę. Zalecamy jednak użycie korzenia, ponieważ ma on więcej cennych składników.
Czego potrzebujemy do przygotowania kawy?
1-1,5 cm korzenia imbiru
1 porcja kawy
Od korzenia imbiru odetnij ok. 1-1,5 cm i przełóż go do garnka. Następnie zalej go szklanką (ok. 250 ml) zimnej wody. Całość zagotuj i odczekaj parę minut, aż wywar zacznie parować. Po chwili wyjmij korzeń z wrzątku. Powstałym wywarem zalej porcję kawy.
Więcej o nietypowych dodatkach do kawy przeczytasz w tym artykule. Z kolei więcej o problemach związanych z produkcją kawy, dowiesz się, czytając ten materiał.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: zdrowie.tvn.pl